Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin komentirao mogućnost upotrebe zapadnog oružja na ruskom teritoriju

Milano (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin komentirao je u četvrtak 30. svibnja u Milanu mogućnost upotrebe zapadnog oružja na ruskom teritoriju, istaknuvši da je to „uznemirujuća perspektiva koja bi trebala zabrinuti svakoga komu je stalo do sudbine svijeta”, prenosi Vatican News.

Papin državni tajnik komentirao je to u prigodi predstavljanja knjige o talijanskom bankaru Bernardinu Nogari, koji je utemeljio Institut za vjerska djela (IOR), pod naslovom „U službi Italije i Pape”, a koju je uredio Angelo Caleca.

Odobriti ukrajinskoj vojsci da pogađa Rusiju oružjem koje su isporučile zapadne zemlje – o čemu se raspravlja u okviru neformalnoga dvodnevnog samita ministara vanjskih poslova koji je u četvrtak 30. svibnja započeo u Pragu – dovelo bi do eskalacije koju više nitko bi mogao kontrolirati, istaknuo je kardinal Parolin.

To je doista uznemirujuća perspektiva, rekao je kardinal ne skrivajući zabrinutost zbog tih mogućih scenarija. Isto bi to tako, dodao je, trebalo zabrinuti svaku osobu kojoj je stalo do sudbine našeg svijeta.

Humanitarno zauzimanje za povratak ukrajinske djece

Što se tiče Svete Stolice, ona se u kontekstu ukrajinskog sukoba nastavlja zauzimati na humanitarnoj razini, posebno, kako je novinarima rekao kardinal Parolin, po pitanju povratka u domovinu nasilno odvedene ukrajinske djece. Proces je započeo prošlogodišnjim posjetom predsjednika Talijanske biskupske konferencije kardinala Mattea Marije Zuppija Kijivu i Moskvi i koji se nastavlja, ne tako brzo, ali koji donosi plodove. Radimo na tim područjima, drugih prostora nema, napomenuo je kardinal.

Odgovarajući na pitanja o idućim europskim izborima, državni je tajni istaknuo da stajalište Crkve nije nikada stranačko te da se, kako je rekao, ne možemo izjasniti ni za ni protiv jednog ili drugog. Međutim, napomenuo je da je važno sudjelovati, dati svoj glas jer to znači ostvarivati i provoditi demokraciju. Istodobno valja voditi računa o vrijednostima kandidata koje su bliske, slične katoličkoj osjetljivosti. Rekao bih da su to načela kojih se trebamo pridržavati, rekao je kardinal.

Mnogo je pretjerivanja u vezi s vatikanskim financijama

Na kraju, promatrajući lik i djelo Bernardina Nogare, čovjeka Crkve vjernog Papi i Vatikanu, koji je potaknuo nov način upravljanja financijama Crkve, kardinal Parolin je naveo kvalitete koje se traže od onih koji rade na području financija, ističući da te osobe trebaju biti kompetentne, poštene i transparentne.

Na poticaj novinara državni se tajnik također osvrnuo na stanje vatikanskih financija. Rekao je da je Papa uložio velike napore da se financije dovedu u red, ali je istina i da je bilo mnogo pretjerivanja u vezi s vatikanskim financijama. Ne kažem lažne vijesti, nego svakako pretjerivanje, dodao je kardinal.

Prilozi Crkvi za dobro ljudi

Vjerujem da rad koji Papa obavlja može biti koristan i omogućiti Svetoj Stolici da ide mirno naprijed, iako je očito da opća situacija nije osobito povoljna, ponajviše što se tiče priloga vjernika. Prilozi imaju tendenciju pada, kao gotovo svugdje, također na razini biskupijā, istaknuo je.

Prema kardinalovim riječima, „recept” je veća vjerodostojnost Crkve, da bude pouzdana i da ju se takvom osjeća. S druge strane, Crkva čini mnogo dobra, to ne smijemo zaboraviti, kao i imati pouzdanja da veliki dio onoga što se daje ide za dobrobit ljudi, napomenuo je kardinal Parolin, a prenosi Vatican News.