Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin o kanonizaciji bl. Stepinca: Moramo biti strpljivi i čekati Božja vremena

Zagreb (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin dao je u srijedu 11. svibnja intervju za šest medija u kojem se, među ostalim, osvrnuo na Stepinčevu kanonizaciju i aktivnosti Svete Stolice u zaustavljanju rata u Ukrajini.

Osvrćući se u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu, Glas Koncila, Laudato TV, Hrvatsku televiziju, Hrvatski radio i Novu TV, na kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca, kardinal Parolin je istaknuo da u odnosu na prošlu godinu nema velikih novosti. „Sveti Otac ostaje uvjeren u ono što sada govori, to jest da ta kanonizacija mora biti trenutak zajedništva za cijelu Crkvu, a ne razlog konflikta ili suprotstavljanja. Mislim da je u trenutnoj situaciji, uvjetovanoj upravo ratom, to još nužnije kako bi to uistinu postala prigoda za rast u zajedništvu i pomirenju“, rekao je.

Naglasivši da je Sveti Otac nekoliko puta rekao kako nema zapreke da se kardinalu Stepincu, upravo zato što je proglašen blaženim, vjernici mogu moliti, državni tajnik Svete Stolice rekao je da se nada kako će do kanonizacije doći ubrzo.

„Kad se Gospodinu bude svidjelo – a mi se nadamo da će to biti uskoro, ja vam ne mogu dati nikakav datum u vezi s tim – doći će i do njegove kanonizacije i mislim da moramo – dopustiti mi reći – biti strpljivi i čekati Božja vremena. Vjernički puk Hrvatske mora čekati Božja vremena za tu stvar, jer sve se čini za dobro. Znam da je ovo tvrd govor, ali mislim da i ovu situaciju moramo živjeti u duhu vjere, a to znači prihvatiti da Bog ima svoja vremena i da se mogu dogoditi i stvari, koje se mogu činiti ne baš previše ugodnim, imaju smisao u Božjem naumu“, dodao je.

Osvrnuvši se na rat u Ukrajini i ljudske žrtve, kardinal Parolin iskazao je zabrinutost zbog moguće eskalacije toga rata, istaknuvši da bi to bila prijetnja uništenja čitavoga čovječanstva.

„Papa je od samoga početka vrlo odlučno, vrlo snažno, vrlo oštro progovorio o ratu koji nije nikada rješenje, nego ludost, ludost rata, i istodobno je nudio posredovanje Svete Stolice. Ponudio je mogućnost da Sveta Stolica intervenira u nekom obliku“, rekao je te dodao da ta ponuda do sada nije prihvaćena odnosno da nije dan ni pozitivan ni negativan odgovor.

Čini se kako trenutno ne postoje velike nade da će se moći doći do jednog složnog zaključenja rata, rekao je kardinal Parolin. „Mi ostajemo raspoloživi. Papa je uvijek govorio: ‘Spreman sam otići čak u Moskvu, ako taj korak bude mogao biti od pomoći u rješavanju’. Potvrđujem našu spremnost da pomognemo, a na stranama je da o tome odluče. Sigurno da je od temeljne važnosti da se što prije prestane s neprijateljstvima, da se što prije okonča ta rat“, rekao je, između ostaloga, državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin.

Uskoro objavljujemo razgovor u cijelosti.