Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin o uhićenju kardinala Zena

Rim (IKA)

Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin u razgovoru s novinarima nakon skupa o papi Lucianiju, održanom na Sveučilištu Gregoriana, komentirao je uhićenje, u Hong Kongu, i puštanje na slobodu kardinala Zena, prenosi Vatican News 13. svibnja.

Razgovarajući s novinarima ispred Papinskoga sveučilišta Gregoriana, nakon skupa posvećenoga budućem blaženiku papi Albinu Lucianiju, koji je organizirala vatikanska Zaklada Ivan Pavao I. kardinal se osvrnuo i na pitanje slanja oružja Ukrajini, pokušaje Svete Stolice za uspostavljanje mira, te odnose s Moskovskim patrijarhatom.

Papin državni tajnik rekao je da mu je jako žao zbog uhićenja nadbiskupa u miru Josepha Zena, u srijedu u Hong Kongu. Želio bih izraziti svoju blizinu kardinalu koji je pušten na slobodu i s kojim se dobro postupalo, kazao je. Prema kardinalovim riječima, taj događaj ne treba tumačiti kao poricanje sporazuma između Svete Stolice i Narodne Republike Kine o imenovanjima biskupa, sklopljenoga 2018. godine i obnovljenoga na dvije godine. Naravno, najkonkretnija je želja da inicijative poput te ne zakompliciraju već slojeviti i ne jednostavan put dijaloga između Svete Stolice i Crkve u Kini, istaknuo je kardinal Parolin.

Kardinal se osvrnuo i na rat u Ukrajini, a posebno na skoro putovanje tajnika za odnose s državama nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera u Kijev. Nadbiskupova misija – objasnio je – poslužit će da bi potvrdio svrhu u koju je Tajništvo vatikanske države radilo i sad radi koliko je moguće, jer su prostori vrlo ograničeni; dakle prekid vatre kao bitno polazište, te da se prekinu ratne operacije. Kardinal se nada da će započeti ozbiljan dijalog, bez preduvjeta, u kojemu se nastoji pronaći put za rješenje problema.

Što se pak tiče osjetljive teme slanja oružja u Ukrajinu, kardinal je potvrdio već izrečeno stajalište, odnosno da postoji pravo na oružanu obranu u slučaju agresije, kako stoji i u Katekizmu Katoličke Crkve, ali pod određenim uvjetima. Prvi je proporcionalnost, zatim činjenica da odgovor ne uzrokuje veću štetu od agresije. U tom kontekstu govorimo o ‘pravednom ratu’. Razumijem da je u praksi to teže odrediti, ali moramo imati određene jasne parametre kako bismo se s pitanjem oružja suočili na što pravedniji i umjereniji način.

Osvrćući se na odnose s Moskovskim patrijarhatom, o kojima je govorio i papa Franjo u razgovoru za talijanski dnevnik Corriere della Sera, kardinal je kazao da su poznati događaji, Papino stajalište, te odluka da se ne susretne s patrijarhom Kirilom. U teškom smo trenutku, moramo to priznati, rekao je te dodao da to ne znači da smo na nultoj točki ili da su odnosi između Ruske pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve hladni. Postoje kanali i pokušaji za dijalog. Naravno, sve je postalo teže, upravo zbog najnovijih zbivanja, rekao je kardinal Parolin.