Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić predslavio misu u prigodi blagdana sv. Roka u Lešću na Dobri

Lešće na Dobri (IKA)

Svečano euharistijsko slavlje blagdana suzaštitnika sv. Roka u Župi sv. Jurja u Lešću na Dobri u nedjelju 21. kolovoza predslavio je umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Predstavnici župe na početku su pozdravili kardinala Puljića toplim riječima, informirali ga o bogatoj povijesti te župe te mu uručili dar, umjetničku sliku župne crkve Sv. Jurja.

Kardinal Puljić govorio je o svecu sv. Roku, njegovu životu i stalnom nadahnuću za nas danas. „Sv. Roka roditelji su dobili u poodmakloj dobi, sv. Rok je bez njih ostao s 20 godina te je od njih naslijedio bogatstvo. Pošto je bio odgojen u vjeri, shvatio je da je bogatstvo ne na zemlji, već na nebu, te je imovinu podijelio siromasima a on se iz Francuske uputio na hodočašće u Rim. Na tom putu obolio je od kuge, izliječio se i tri godine propovijedao. U Piacenzi je obolio, otišao u šumu, gdje ga je prema predanju spašavao pas donoseći mu kruh. Kad se vratio u rodno mjesto, nisu ga prepoznali te ga kao sumnjivca utamničili, gdje je i umro. Nakon njegove smrti kada su shvatili tko je on doista bio, počela su po njegovu zagovoru čudesna ozdravljenja.“

Kardinal je zatim istaknuo da nam osim današnje kuge Covida,  još više prijeti moralna kuga koja je opasnija od svih tjelesnih bolesti. Tu je kardinal Puljić upozorio i na medije koji šire mržnju i truju brojne obitelji. Javno mnijenje postaje bolesno od mržnje a to utječe i na naše obitelji koje se sve više urušavaju. Molimo zato sv. Roka da nas izliječi od tog otrova, jer su političari spremni žrtvovati milijune ljudi da ostvare svoje interese. Sljedeći pokazatelj moralne kuge je po kardinalovim riječima bijela kuga odnosno obitelji bez djece. Izgubili smo ljubav prema životu i blagoslova za majke trudnice, zaboravljajući da je život dar Božji. Osim toga, nameću se zakoni po kojima postoje roditelj 1 i 2 neovisno o spolu. Zagovorom sv. Roka mijenjajmo taj mentalitet i slavimo život, a Bog uslišava molitve. Kardinal je na kraju kao moralnu kugu istaknuo laž koja se provodi kroz medije i politiku i koja je moralna kuga gora od bilo koje tjelesne kuge. Hrabro svjedočimo svoju vjeru uz zagovor sv. Roka da budemo dostojni potomci svojih predaka. pozvao je kardinal Puljić.

Misu je predvodio u suslavlju domaćeg župnika don Željka Kutena, kardinalova tajnika Fabijana Štedula i pastoralnog suradnika Marinka Vladića. Pjevanje je predvodio župni zbor Lešća i Trošmarije uz orguljsku pratnju Željka Marčaca. Na misi su se okupili brojni župljani, kao i Lešćani pristigli tijekom ljeta iz prekomorskih zemalja. Župnik Kuten na kraju je zahvalio svim dionicima slavlja i župljanima.