Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić predvodio misu zahvalnicu posljednjeg dana 2018. godine

Sarajevo (IKA/KTA)

"Znak zahvalnosti jest postati svjestan onoga što imamo, a to je dar vjere. Nitko od nas nije zaslužio dar vjere. To je darovano", poručio je kardinal Vinko Puljić predvodeći u u katedrali Srca Isusova u Sarajevu misu zahvalnicu posljednjeg dana kalendarske 2018. godine, 31. prosinca.

Koncelebriralo je 11 svećenika, a sudjelovale su časne sestre raznih družbi kao i drugi vjernici koji su pobožno sudjelovali zahvaljujući za sve što im je Bog darovao tijekom protekle godine. Euharistijsko slavlje izravno je prenosila Radio Marija BiH.

„Znak zahvalnosti jest postati svjestan onoga što imamo, a to je dar vjere. Nitko od nas nije zaslužio dar vjere. To je darovano“, rekao je kardinal Puljić u homiliji potičući vjernike da budu zahvalni ponajprije što u toj vjeri mogu osmisliti svoj život i živjeti vrijeme koje je dar i koje treba iskupiti koračajući prema vječnosti. Dodao je da zahvalnost očituje i odanost Isusu Kristu.

Kardinal Puljić potom se kratko osvrnuo na prošlu 2018. godinu ističući da su svi kršćani pozvani naviještati svjetlo vjere. U tom duhu podsjetio je da su biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine 21. rujna 2018. uputili zajedničku poslanicu u povodu proglašenja Misijske godine koja je započela u listopadu 2018. i traje do konca listopada 2019. i izvanrednoga misionarskog mjeseca tijekom listopada 2019. godine. Ukazao je na poziv svih katolika u Bosni i Hercegovini kao dijela opće Crkve svjedočiti Isusa Krista.

Kardinal Puljić spomenuo je i tijek priprave za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije koja je započela na svetkovinu svetih Petra i Pavla, 29. lipnja 2012. pod geslom „Sve obnoviti u Kristu“(usp. Ef 1, 10), a u duhu poziva pape Benedikta XVI cijeloj Crkvi na put nove evangelizacije.

Kardinal Puljić potom se posebno osvrnuo na važnost obitelji koja je u ovom vremenu napadnuta s raznih strana. Istaknuo je potrebu kršćanskog življenja unutar obitelji. „Djeca prihvaćaju ono što roditelji s ljubavlju žive. Ništa ne moraju govoriti. Dijete čita knjigu srca. Zapravo, naša obitelj prva je škola vjere, prva škola ljubavi pa, na neki način, i prvo sjemenište“, kazao je kardinal Puljić potičući obitelji da se trajno obnavljaju u Kristu kako bi bile Crkva u malom. „Zato, zahvaljujemo Ti, Gospodine, za sve one vjerne trenutke u našim obiteljima kada su znali jedni drugima praštati, jedni druge prihvaćati i surađivati i u toj ljubavi djecu odgajati. Zahvaljujemo Ti za svaku obitelj koja se nije bojala života nego ga je hrabro iz Božje ruke prihvatila“, rekao je kardinal Puljić potičući sve na izgradnju mira uskrslog Krista i na život djece Božje.

Na misi je liturgijsko pjevanje animirao Katedralni mješoviti zbroj „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića

Ključne riječi:
misa zahvalnica Puljić Sarajevo