Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić predvodio spomen-slavlje u Krašiću

Krašić (IKA)

Umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je u nedjelju 2. listopada u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću svečanu koncelebriranu misu u povodu 24. obljetnice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca.

Na početku propovijedi kardinal je istaknuo kako mu je uvijek posebno nadahnuće i ohrabrenje bila Stepinčeva vjera, i u svim kušnjama. Divio se kako blaženik nikada nije izgubio povjerenje u Boga – što nije jednostavno, kušnje su vrlo neugodne i znaju zaslijepiti čovjeka. No, bl. Stepinac je znao da Bog vodi njegovu povijest i povijest cijeloga čovječanstva.

Osvrnuvši se zatim na nadu kao blaženikovo geslo, kardinal je istaknuo da čovjek može živjeti iz nade ako ima smisao i cilj života. I upravo taj njegov cilj – voljeti Krista, Crkvu, svoj narod, izgarati u svome zvanju – to je geslo života. Ne samo da je bl. Stepinac to živio nego je i tolike hrabrio svojom riječju, propovijedima, pismima. Kardinal je pritom spomenuo i hrabru ljubav koje je bl. Stepinac svjedok. On je znao za koga živi i za koga svjedoči istinu, koja je uvijek skupa. Nadahnuće je to i danas svima nama, ako želimo biti vjerni Bogu, Crkvi, narodu, svome rodu, zavičaju – treba biti hrabar i spreman na žrtvu. „A to ću biti ako znam voljeti“, poručio je kardinal Puljić.

Zahvalio je postulatoru Stepinčeve kauze mons. Jurju Batelji „što je iskopao tolike rudnike podataka da bi nam približio tko je nadbiskup Stepinac“, te izrazio divljenje i čestitke na toj upornosti.

Osvrnuvši se na „objede i laži koje dolaze s istoka“, kardinal je spomenuo poslovicu „ako nećeš raditi kako misliš, onda počneš misliti kako radiš“ i stvaraš teorije kao opravdanje onoga što radiš. Upozorio je na one koji su se „uvukli u Crkvu i zatrovali odnose“ tako da ne znamo vrednovati vrijednosti utkane u našu povijest. Danas to rade perfidnije, kroz neke medije i politike. Nismo uspjeli formirati političko mišljenje koje brani kršćanska načela, dostojanstvo čovjeka, ljudska prava, građanska. Nažalost, danas vlada interes, korist – što se uvlači i u obitelj. Taj mentalni sklop koji se danas nameće nije lako promjeniti, nije se lako tu probiti s istinom, upozorio je kardinal Puljić.

Zahvalio je kardinalu Stepincu koji mu svojim zagovorom pomaže da se ne prepadne „prljave harange koja u javnosti vlada, bez obzira zvala se ona velika sila ili mala politika“. Svi oni ne vrednuju čovjeka. Kardinal je poručio da je potrebna hrabra vjera, veliko pouzdanje u Boga i spremnost ljubavlju se žrtvovati za prave ideale.

Zaključio je da „mi, Hrvati, moramo naučiti vrednovati velikane koji su utkali svoje u živote u našu povijest, ne dati je negirati. Znajmo svoje voliti, svoje braniti i za svoje svjedočiti. Nemojmo se bojati, Božja je zadnja!“ Unatoč nametanju nekih ideologija i mitologija – tolika stoljeća kršćanstva utakana su u našu povijest i mi smo odgovorni kakve ćemo vrednote namrijeti budućim pokoljenjima. Bl Stepinac je govorio „Isus Krist je naš oslonac“, „zato želim da s Kristom računamo, Krista slijedimo i istinski se na Krista oslanjamo, poručio je kardinal Puljić.

Među brojnim koncelebrantima bili su sisački biskup Vlado Košić umirovljeni križevački biskup Nikola Kekić, mons. Juraj Batelja i domaći župnik Ivan Vučak koji je zahvalio svim sudionicima slavlja.

Prije mise predstavljena je knjiga Tragovima sveca – zbornik radova u čast mons. dr. sc. Jurja Batelje u prigodi tridesete obljetnice njegova rada kao postulatora kauze blaženog Alojzija Stepinca. Događaje su prenosili Laudato obiteljska televizija i Hrvatski katolički radio. Prije početka promocije zbornika i nakon mise moglo se posjetiti obnovljeni spomen-dom bl. Alojzija Stepinca.