Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić slavio misu u sarajevskoj prvostolnici na svetkovinu Duhova

Sarajevo (IKA)

Na svetkovinu Duhova, u nedjelju 23. svibnja, svečano euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu slavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u suslavlju sa sedam svećenika, izvještava mrežni portal Katoličkog tjednika - Nedjelja.

Prije početka svete mise, u predvorju katedrale pozdrav kardinalu Puljiću uputili su prvopričesnici i krizmanici i katedralni župnik preč. Mato Majić, koji je vrhbosanskom nadbiskupu predstavio dvoje prvopričesnika Mariju Šušak i Luku Perića te osam krizmanika: Magdalenu Vasilj i Mateu Radman iz župe Presvetog Srca Isusova Katedrala, Gabrijelu Vlahović, Katarinu Jeftenić, Juricu Milas i Katarinu Tvrtković iz župe Sv. Franje Asiškog (Dobrinja) i Tinu Andrić i Nelu Andrić iz ekspoziture Sv. Bonaventure (Visoko).

Sve što je vjera, to je plod Duha Svetoga

Uslijedila je svečana procesija nakon koje je župnik Majić uputio pozdrav i svim okupljenima, te se na osobit način obratio uzoritom kardinalu Vinku, potvrdivši kako su se ovogodišnji krizmanici istinski trudili pohađati vjeronauk i svetu misu te kako su stekli solidno znanje svoje vjere.

„Jamčim da su svim svojim bićem otvoreni Duhu Božjem i voljni surađivati s poticajima Duha Svetoga na osobnu izgradnju i posvećenje. Podarite im Duha Svetoga i njegove darove da uzmognu u ovom vremenu i u ovoj našoj mjesnoj Crkvi ostaviti divno svjedočanstvo Onoga komu su povjerovali“, kazao je preč. Mato.

Pošto je župnik Majić posvjedočio da su krizmanici dostatno pripravljeni te zamolio da im se podijeli sakrament potvrde, kardinal Puljić uputio je prigodnu propovijed. Na početku vrhbosanski je nadbiskup nazočnima čestitao svetkovinu naglasivši: „Jeste danas ovo naša svečanost, ali ne samo to, Duha Svetoga treba istinski doživjeti. On je izvan našeg dometa i on proizvodi različite učinke na različite ljude. Nedavno su me na jednoj krizmi pitali: ‘Što je plod Duha Svetoga?’ Sve što je vjera, to je plod Duha Svetoga“, kazao je propovjednik, poručivši kako zato treba živjeti u Duhu Svetomu.

Ne gubite nadu, otvorite Bogu vrata srca svoga, otvorite se Bogu s radošću

„Čovjek je i duh i tijelo. Bez duha čovjek nije kompletan. Nažalost, danas živimo u vremenu gdje materijalno nadilazi duhovno. Duhovno se zanemaruje… Nastaje karikatura vjernika, kršćanina kada se naglašava materijalno, a zaboravlja duhovno. Zato sam danas tužan kada vidim da mladi (a i stariji) gube nadu. Ne gubite nadu! Otvorite Bogu vrata srca svoga, otvorite se Bogu s radošću“, naglasio je kardinal Vinko dometnuvši kako Duh Sveti grije ljudsko srce i dušu toplinom Božje milosti…

Obraćajući se napose krizmanicima, kardinal Puljić podsjetio je da su po krštenju postali hram Duha Svetoga i djeca Božja. „Duh Sveti vas potvrđuje u toj krsnoj milosti“; kazao je kardinal Puljić ističući da je to i znak kršćanske zrelosti kada krizmanici postaju odgovorni vjernici koji žive svoju vjeru.

Kardinal Puljić potaknuo je kumove i roditelje da stanu iza mladih, ne samo simbolički 

Potaknuo je krizmanike da mole Duha Svetoga da ih prosvijetli i učvrsti u vjeri. Dodao je da primaju sedam darova Duha Svetoga koji su posijani u njihova srca te da njihov rast ovisi od toga koliko će svaki od njih biti spreman surađivati s Duhom Svetim.

Nakon propovijedi uslijedila je podjela svete krizme. Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su prvopričesnici i krizmanici te njihovi roditelje i kumovi. Krizmanici i prvopričesnici donijeli su na prinos i prigodne darove. Kardinal Puljić podijelio je svetu pričest prvopričesnicima i krizmanicima. Uz to, potaknuo je kumove i roditelje da stanu iza mladih, ne samo simbolički, nego i istinski jer to je obveza koju preuzeli na njihovu putu. Obveza, da budu u službi dobra.

Molitva za kršćane u Svetoj zemlji i za mir na Bliskom Istoku

Na kraju mise predstavnik Hrvatske magistralne delegacije Claude Grbeša govorio je o djelovanju Viteškog reda Svetoga groba Jeruzalemskog i Hrvatske magistralne delegacije. Također, Hrvatski vitezovi su se ovom prigodom prisjetili svoje preminule subraće, te se posebno molilo za kršćane u Svetoj zemlji, koji su u aktualnim izraelsko-palestinskim sukobima dodatno ugroženi te za mir na Bliskom Istoku.

Nakon svete mise, fotografiranja i čestitanja, u katedralnom župnom uredu podijeljene su prigodne uspomene krizmanicima i prvopričesnicima.

Liturgijsko pjevanje skladno je animirao Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, izvijestio je u nedjelju 23. svibnja mrežni portal Katoličkog tjednika – Nedjelja.