Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Rai: Ratovi i patnja naroda i zemlje traže odgovore od Sinode

Vatikan (IKA)

Melkitski grkokatolički patrijarh Youssef Absi predslavio je u ponedjeljak 9. rujna 2023. liturgiju u vatikanskoj bazilici sv. Petra za sudionike 16. Opće redovne skupštine Biskupske sinode, na kojoj je propovijedao antiohijski maronitski patrijarh kardinal Béchara Boutros Raï.

Kardinal Raï se osvrnuo na prvo liturgijsko čitanje uzeto iz Poslanice Korinćanima, u kojoj sveti Pavao govori o apostolima koji su zbog Krista završili na posljednjem mjestu te kaže: „Mi smo kao oni osuđeni na smrt, postali smo prizor cijelom svijetu. (…) Kada nas proklinju blagoslivljamo; kada nas progone, ustrajavamo. (…) Postali smo smeće svijeta, otpad od svega sve do sada. (…) Postao sam vam otac u vjeri u Isusa Krista, kada sam vam navijestio njegovu riječ. Molim vas stoga: nasljedovatelji moji budite!“

Odlomak Evanđelja po Mateju iz liturgije dana govori o Isusu koji se, vidjevši mnoštvo koje ga je slijedilo, sažalio nad njim jer je bilo umorno i iscrpljeno kao ovce bez pastira.

„Žetva je velika, a radnika je malo – kaže Učitelj – molite, dakle, gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju.“ U tom se odlomku, počevši od Petra, spominju imena apostola koje Isus šalje „izgubljenim ovcama doma Izraelova“. Usput, Isus im govori, propovijedajte da je blizu Kraljevstvo nebesko, liječite bolesne – besplatno primiste, besplatno dajte.

Osvrnuvši se naviješteno Evanđelje, kardinal Raï je posebno komentirao dvije Isusove riječi: „žetva“ i „radnici“. Pritom je dao nekoliko primjera za „žetvu“ na koju poziva sinodski skup, a koja obuhvaća izgradnju pravednoga mira u kojemu ratovi ne krvave naš planet; zatim brigu o našem zajedničkom domu; borbu protiv gospodarskoga sustava koji potiče izrabljivanje, nejednakosti i rasipanje; pomoć onima koji trpe progon sve do mučeništva; zacjeljivanje ranā prouzročenih zlostavljanjem, bilo spolnim, gospodarskim, institucionalnim, kao i zloporabom moći i savjesti, te promicanje zajedničkoga ljudskog dostojanstva koje proizlazi iz krštenja.

Osim toga, obuhvaća i produbljivanje bratskih odnosa s drugim Crkvama i dijaloga s vjernicima drugih vjeroispovijesti; milosrđe ponajprije prema siromašnima i marginaliziranima; promicanje odgovarajuće pastoralne skrbi za rastavljene i ponovno civilno vjenčane osobe; kao i osobe u poligamnim brakovima – rekao je patrijarh.

Istaknuo je da mlade treba staviti u središte pastoralnih strategija, a starije osobe valja cijeniti unutar kršćanske zajednice i društva. Istina je da je žetva velika – napomenuo je.

Radnici su – nastavio je – oni koje je Krist poslao, a koje vodi Duh Sveti, protagonist života Crkve i sinodskoga procesa. U Instrumentum laboris, sinodskom dokumentu koji je na razmatranju na biskupskoj skupštini, kaže se – primijetio je kardinal Raï – da je Krist prisutan na sinodskoj skupštini i preobražava povijest i svakodnevne događaje, daje Duha vodeći Crkvu da se usuglasi o tomu kako zajedno ići prema Kraljevstvu, te pomoći čovječanstvu da ide prema jedinstvu.

Radnici su – napomenuo je – biskupi, svećenici, redovnici i redovnice, vjernici laici, a svi oni trebaju biti formirani za sinodski način postupanja, odnosno u skladu sa zajedničkim životom, sudjelovanjem i poslanjem. Stanje u današnjem svijetu i uvjeti ljudi, među kojima su siromašni, izbjeglice, nedužne žrtve ratova, sve to doista pobuđuje Kristovo suosjećanje, a On nas je izabrao jednog po jednog da bismo oblikovali te rane i borili se za bolji svijet – rekao je kardinal Raï te na kraju potaknuo sudionike Sinode na molitvu da ih Gospodin učini dostojnim radnicima za svoju žetvu.