Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Sarah ostaje na svojoj dužnosti i nakon navršene 75. godine života

Vatikan (IKA)

Prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinal Robert Sarah iz Gvineje, koji je u ponedjeljak 15. lipnja proslavio svoj 75. rođendan, potvrdio je na svome službenom profilu na Twitteru da ne odlazi u mirovinu te da nastavlja svoju posao u Vatikanu, prenosi u petak 19. lipnja Catholic News Agency (CNA).

“Zahvaljujem se svima na rođendanskim čestitkama. Nastavljam svoj put s Kristom. Ovim putem potvrđujem da nastavljam započeti posao u okviru Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Molite se stalno za Papu”, napisao je kardinal Sarah na Twitteru, dodavši da je to odlučio na zamolbu pape Franje.

Naime, biskupi su dužni podnijeti Papi ostavke nakon navršenih 75 godina života. Kardinal Sarah je imenovan od strane pape Franje na ovu dužnost 23. studenoga 2014. godine, čime je postao jedan od njegovih najbližih suradnika. Za kardinala ga je imenovao papa Benedikt XVI. 2010. godine. Znakovito je da je u svojoj 33. godini postao najmlađi nadbiskup na svijetu.

Prije ove aktualne funkcije, služio je u Vatikanu kao kao tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda za pontifikata pape Ivana Pavla II., a bio je i predsjednik Papinskog vijeća Cor Unum u vrijeme pape Benedikta XVI., prenosi u petak 19. lipnja Catholic News Agency (CNA).

Inače, kardinal Sarah slovi u Vatikanu za jednog od predvodnika konzervativnije struje u Kardinalskom zboru. Zajedno s novinarom Nicolasom Diatom koautor je, među ostalim, triju vrijednih knjiga koje su rado čitane u katoličkom svijetu: “ Bog ili ništa. Razgovor o vjeri” (2015.), “Snaga  tišine: Protiv diktature buke” (2016.) i “Zamalo će večer i dan je na izmaku” (2019.). Posebnu pozornost izazvala je knjiga “Iz dubine naših srca” (2020.) koju je napisao sa papom emeritusom Benediktom XVI.