Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Semeraro: Kardinal Zen pokazuje da nije lako biti kršćanin

Vatikan (IKA)

Konferencija „Svetost danas“ koja će biti održana od 3. do 6. listopada u institutu Augustinianum u Rimu predstavljena je u Tiskovnom uredu Svete Stolice 19. rujna, a prefekt Dikasterija za kauze svetaca kardinal Marcello Semeraro pritom se osvrnuo na slučaj umirovljenog hongkonškog nadbiskupa kardinala Josepha Zena Ze-kiuna.

Na konferenciji su uz kardinala Semerara sudjelovali tajnik Dikasterija za kauze svetaca nadbiskup Fabio Fabene i sociologinja doc. dr. Cecilia Costa sa Sveučilišta Roma Tre.

Kardinal Semeraro rekao je da kanonizirana svetost, koja predlaže zagovornike i načine za nadahnjivanje Crkve, za cilj ima da kroz prepoznavanje uzornih osoba, koje nadilaze obično življenje, poziva krštenike da svoju svakodnevnicu žive sveto.

„Sveti Ivan Henrik Newman, u svojim Molitvama i meditacijama, predložio je svoj Kratki put do savršenstva (27. rujna 1856.): ‚Savršen je onaj koji svoje svakodnevne radnje obavlja savršeno, pa da bismo pronašli savršenstvo koje nemamo, nema potrebe ići izvan ovih granica“, poručio je.

Ustvrdio je da sveci ne improviziraju te da se i njihova junačka djela oblikuju svakodnevnim predanjem.

„Kršćanstvo nije lagana religija nego zahtjevna jer traži unutarnje predanje i nadvladavanje poteškoća“, objasnio je prefekt Dikasterija za kauze svetaca.

„Crkva je od prvih stoljeća ponajprije čuvala uspomenu na svoje mučenike, a onda i na svoje ispovjedaoce, kao prave junake vjere“, podsjetio je. „Pitanje je razumijevanja što junaštvo danas znači, osobito u odnosu na vježbanje u kreposti, mučeništvo i prinošenje života, u svjetlu Koncila“, dodao je.

Ustvrdio je da je lako shvatiti da definicija kršćanskog junaštva ima posve poseban odjek u trenutnom kulturalnom kontekstu, koji, kako se čini, relativno često prevladava nad istinom, a nestabilnost nadvladava nad svakim hrabrim životnim projektom.

Na pitanje novinara o umirovljenom hongkonškom nadbiskupu kojega mnogi već sad smatraju svetim, kardinal Semeraro najprije je rekao da se ne može kanonizirati živuću osobu. Dodao je da se nada da će se biti utvrđena hongkonškog prelata. Potom je primijetio da se kada se govori o glasu svetosti misli na autentičnost poruke koja se prenosi u nekim egzemplarnim situacijama. „Kardinal Zen pokazuje da nije lako biti kršćanin“, dodao je.

Kardinal Zen uhićen je s još četiri prodemokratska zagovornika u svibnju te  optužen za suradnju sa stranim silama povezano s njegovom ulogom upravitelja Fonda za humanitarnu pomoć 612. Radi se o fondu koji je podržavao prodemokratske prosvjednike da bi mogli platiti pravne i medicinske troškove s kojima su bili suočeni. To bi značilo da je kardinal prekršio Zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je nametnula Kineska komunistička partija.

Suđenje je trebalo početi u ponedjeljak 19. rujna u Hong Kongu, ali je početak odgođen za srijedu, navodno zbog bolesti suca. Presuda je trebala biti donesena u petak što će također vjerojatno biti odgođeno.