Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Zuppi o Ukrajini: Potrebno je učiniti sve za promicanje pregovora

Rim (IKA)

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije (CEI) bolonjski nadbiskup kardinal Matteo Zuppi je u srijedu 20. ožujka 2024. u bazilici sv. Bartolomeja u Rimu predstavio svoju knjigu „Bog nas ne ostavlja same. Osvrti kršćanina u svijetu u krizi“, u izdanju nakladnika „Piemme“, dotaknuvši se pritom rata u istočnoj Europi, objavio je Vatican News.

Knjigu su predstavili utemeljitelj Zajednice sv. Egidija Andrea Riccardi, generalni poglavar Družbe Isusove o. Arturo Sosa Abascal, urednica informativnog programa Talijanske radiotelevizije (RAI) Monica Maggioni i ravnatelj talijanskog dnevnika „La Repubblica“ Maurizio Molinari.

„Potrebno je učiniti sve na humanitarnom planu, napose za djecu, i raditi na svim stranama za promicanje pregovora“, poručio je kardinal Zuppi, mirovni izaslanik pape Franje za Ukrajinu.

Istaknuo je da smo uvijek pozvani „nadati se da možemo stvoriti bolji svijet: ta svijest, sposobna govoriti srcu i postaviti „ja“ u odnos sa „mi“, također mora biti svojstvena Crkvi. Kardinal Zuppi ponovno je pozvao da u sebi osjetimo „ranu ratova koji se ‚ovjekovječuju‘, te stoga nisu dobri za ljudsku ekologiju“. Zaključio je da „ako se danas mir pretvori samo u primirje, to znači da nismo ništa razumjeli o generaciji muškaraca i žena koji su nam prethodili i koji su nam dali život“.

O „beskrajnim ratovima“ govorio je i Maurizio Molinari. „Sukobi se danas množe i čini se da ispregovarano rješenje“, kao što se na primjer dogodilo u Mozambiku zahvaljujući radu Zajednice sv. Egidija „više nije moguće“, rekao je. Prije svega, dakle, potrebna nam je „svijest o zlu, njegovo prepoznavanje, da bismo mu se mogli suprotstaviti i shvatiti što je dobro“.

U središtu aktualnih društvenih drama „je pitanje koje je istaknuo kardinal Zuppi povezano s nejednakošću koja vodi k usamljenosti i potiče populizam“, rekao je Molinari. Dio toga je „društvena rana masovnog udaljavanja od Crkve i općenito od života zajednice“. Zbog toga je, „u suvremenom svijetu dijalog revolucionarna gesta, koja nam može omogućiti da ponovno izgradimo osjećaj zajedništva“, istaknuo je ravnatelj Repubblice.

Dijalog i susret dva su pola koji u knjizi ukazuju na „mogućnost puta za svakoga“, ustvrdila je urednica na RAI-ju Maggioni dakle, na životnom putu shvaćamo da „Bog nije netko tko želi slogane uspjeha koji su danas u modi; naprotiv, riječi kao što su sumnja, neizvjesnost, krhkost nalaze mjesto ispred Otajstva“. Isto se može reći i za „vrijednost poraza: samo onaj tko ga uzme na sebe sposoban je vratiti se na cestu i krenuti ispočetka“, rekla je Maggioni.

Spominjući mirovnu misiju kardinala Zuppija za Ukrajinu, Andrea Riccardi ponovio je važnost dijaloga. „Već njegovo otvaranje pokazuje mogućnost pobjede nad zlom“, rekao je. To je zadatak s kojim se suočavaju oni koji žive „kršćanstvo uronjeno u povijest, poput autora“ koji je „prije negoli svećenik bio laik koji je odrastao u školi „Biblije i novina“, otkrivajući se danas kao „stručnjak za čovječanstvo“.

To je „iskustvo don Mattea, rođeno u proljeću Crkve Drugoga vatikanskog sabora“ koje danas izražava „svu svoju patnju zbog društva koje više voli nestalnost nego usidrenost uz Božju stijenu“, rekao je isusovac Sosa. Već jasno razumijevanje prepreka „koje su mnoge ideologije 20. stoljeća postavile radi sprječavanja širenja bezuvjetne ljubavi“ može pomoći da razumijemo put dobrote i usvojimo svijest da nas, u svakom slučaju, u svim okolnostima „Bog ne ostavlja same“, objavio je Vatican News.