Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Zuppi po povratku iz Ukrajine: dijalog, jedini put za sve

Rondine (IKA)

Nadbiskup Bologne kardinal Matteo Zuppi je na marginama svog govora na međunarodnom festivalu u mjestu Rondine Cittadella della Pace govorio o ratu u Europi. Miguel Angel Moratinos, glavni podtajnik Ujedinjenih naroda, jedan od govornika na festivalu, izrazio je podršku misiji koju je Papa zatražio od predsjednika Talijanske biskupske konferencije, izvijestio je 8. lipnja Vatican News.

Svakako su ovi mladi sadašnjost, a ne samo budućnost. Ovdje u mjestu Rondine ima toliko povijesti, toliko susreta, toliko dijaloga. Suprotno od rata. Sukob nije samo kad eksplodira, nego i kad se ne razumije, kad se ne sluša, udaljuje, ignorira. Ovdje se događa upravo suprotno, već je toliko mira i nadamo se da će odavde stići svugdje“. Izjavio je to kardinal Matteo Zuppi, predsjednik Talijanske biskupske konferencije, govoreći na marginama YouTopic Festa koji do nedjelje 11. lipnja traje u mjestu Rondine Cittadella della Pace (Arezzo) u Italiji.

Budućnost je biti zajedno

Upitan o suživotu ruskih i ukrajinskih mladih u Rondineu, kardinal Zuppi ističe da to pokazuje kako se „budućnost sastoji u učenju biti zajedno, kako Papa piše u enciklici Fratelli tutti“. Ponekad je „toliko zamorno da se čini nemogućim, ali (papa) Franjo nas inteligentno podsjeća da ‘neka se spasi tko može’ vodi u ‘svi protiv svih’, ali na taj način svi gubimo. Interes jednih za druge – naglašava – temeljan je jer isplivati možemo samo zajedno“.

Brat, a ne rat

Svi moramo dijalogizirati, moramo se učiti dijalogu“, nastavlja predsjednik talijanskih biskupa, odgovarajući onima koji ga pitaju trebaju li rusko i ukrajinsko društvo voditi dijalog. „Rat dijeli, naglašava podjele, iskorištava ih u svim sukobima. Više se ne prepoznaje moj brat, ovo je rat. Svugdje moramo raditi upravo suprotno, naučiti biti zajedno kao što radimo ovdje u Rondineu jer onda kad nađeš svog brata, pronalaziš sam sebe“.

Podrška kardinalu Zuppiju iz Ujedinjenih nacija

Kardinal Zuppi kratko je razgovarao, opet na marginama događanja, s Miguelom Angelom Moratinosom, glavnim dotajnikom Ujedinjenih nacija (UN), jednim od govornika na festivalu. Moratinos je na španjolskom jeziku kardinalu izrazio podršku u njegovoj misiji Papina izaslanika da doprinese ponovnoj uspostavi mira u Europi, izvještava Vatican News.