Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Zuppi predvodi rekvijem za Davida Sassolija

Rim (IKA)

Bolonjski nadbiskup kardinal Matteo Zuppi predvodit će u petak 14. siječnja misu zadušnicu za preminulog predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Kako je objavila Bolonjska nadbiskupija, kardinal Zuppi i predsjednik Sassoli poznavali su se još iz školskih dana u Rimu i kasnije su se često sretali. U četvrtak 13. siječnja građani su se na Kapitolu mogli oprostiti od preminulog političara. Kako je najavio glasnogovornik u Bruxellesu, misa zadušnica će se održati u petak poslijepodne u rimskoj crkvi Santa Maria degli Angeli e dei Martiri.

Sassolijev lijes izložen je u sjedištu gradske vlade u Rimu, u Sala della Protomoteca, gdje je 1957. u blizini potpisan Rimski ugovor, uključujući među ostalim i Europsku ekonomsku zajednicu, koja je kasnije postala Europska zajednica i ono što je danas Europska unija. Bazilika Santa Maria degli Angeli e dei Martiri sagrađena je na ruševinama Dioklecijanove terme na današnjoj Piazza della Repubblica.

Talijanska biskupska konferencija također je izrazila sućut zbog smrti predanog katolika. “Talijanska katolička zajednica izgubila je važnu osobnost, ljubaznog i odanog čovjeka, referentnu točku u politici Italije i Europe”, ističe se u priopćenju talijanskih biskupa. Predsjednik Sassoli uvijek se borio za solidarno društvo koje brine o najslabijima.