Budi dio naše mreže
Izbornik

Karlovac: Devetorica svećenika proslavila 25. obljetnicu misništva

Karlovac (IKA)

Devetorica svećenika zaređenih na području Zagrebačke metropolije proslavili su 25 godina svećeništva na misnome slavlju u srijedu 22. rujna u Josipovom svetištu u Karlovcu.

Vlč. Božidar Tenšek, župnik Župe hrvatskih mučenika u Mississaugi u Kanadi, vlč. Mario Migels župnik Župe Svih svetih u Sesvetama, preč. Damjan Koren, voditelj Duhovnog centra Varaždinske biskupije na Veternici, vlč. Branko Švogor, župnik Župe svetog Vida u Vidovcu pokraj Varaždina, vlč. Krešimir Žinić, župnik u Ždralovima pokraj Bjelovara, preč. Dražen Karačić, dekan Karlovačkog dekanata, vlč. Mirek Hrvojić, povjerenik za vjeronauk u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji te se među njima našao i mons. Enco Rodinis koji nije zarađen u Zagrebačkoj nadbiskupiji, ali trenutačno obnaša dužnost ravnatelja institucije Zagrebačke nadbiskupije Sollicitudo. Uz navedene svećenike svojih 25 godina svećenstva proslavio je i domaćin, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antun Sente ml.

„Prisjećamo se danas i preostalih svećenika koji su ređeni u zagrebačkoj prvostolnici na Petrovo 29. lipnja 1996. godine. Preč. Damir Vrabec, katedralni župnik u Bjelovaru i kancelar Bjelovarsko-križevačke biskupije, zatim preč. Dražen Akmačić, kanonik i svećenik Požeške biskupije, prof. dr. Josip Šimunović, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, preč. Ljuban Škraba, župnik i dekan u Novigradu Podravskom, prof. dr. sc. Mladen Horvat, župnik u Torontu, mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup, preč. Stjepan Prugovečki, župnik i dekan u Mihovljanu“, nadodao je uvodno mons. Sente i sve okupljene pozvao da u misu uključe i nedavno preminulog njihovog kolegu vlč. Stjepana Petiku.

Misu je predvodio vlč. Božidar Tenšek, koji je okupljenima poručio: „Želim danas istaknuti jednu privrženost svetom Josipu, koji je kao stup obitelji koja je promijenila čitavo čovječanstvo. Sveti Josip je svima nama putokaz i uzor. Baš zbog toga u Godini svetog Josipa promišljamo kako ćemo ga osobno promatrati i što ćemo od njega naučiti. Ponajprije je to učenje vjernosti i poslušnosti Bogu“.

Na kraju misnoga slavlja mons. Sente zahvalio je braći svećenicima na dolasku i nadodao: „Sjećam se našeg zaređenja, kada je kardinal Franjo Kuharić na svečanom ručku, na kojemu su bili s nama naši roditelji, rekao ‘Svećenici za vas mole, prikazuju svetu misu, mole časoslov. Kao što oni mole za vas, tako ste i vi dužni moliti za svoje svećenike. Citirajući kardinala Kuharića molim sve vas dragi Josipovi štovatelji da molite za nas svećenike, s vašom molitvom smo jači i Bogu odaniji“.