Budi dio naše mreže
Izbornik

Karlovac: Na Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba blagoslovljena obnovljena slika sv. Ane

Karlovac (IKA)

Obnovljenu sliku „Sveta Ana poučava Mariju“ u kapeli svete Ane na Kalvariji u Karlovcu, na 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, u nedjelju 23. srpnja 2023. blagoslovio je voditelj ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije preč. Vlado Mikšić.

U homiliji, preč. Mikšić je kazao da slike svetaca imaju određenu poruku. „Mi smo kao ljudi osobe koje gledaju i svijet doživljavaju preko svojih osjetila. Gledajući sliku, ne gledamo samo ono što je iz vana već i unutarnju, duhovnu poruku. Kada gledamo ovu obnovljenu sliku na našem oltaru i da ne znamo što ona točno prikazuje mogli bismo primijetiti dvije žene, način odijevanja tih dviju žena, položaj tijela i aktivnost u kojoj su prikazane. Zasigurno tim detaljima umjetnik šalje određenu poruku. No, ova slika ne pokazuje samo dvije žene, njihove izraze lica i ruku, nego nas potiče da se zagledamo u osobe koje prikazani likovi označavaju –svetu Antu i Presvetu Bogorodicu. Možemo kazati da nas svaka sveta slika kroz svece upućuje prema dobrome Bogu. Zato je u Katoličkoj Crkvi uvijek bio naglasak na duhovnim likovima koji nam šalju određenu poruku, a ne na čašćenju samih slika ili kipova. Diveći se junačkom življenju određenog sveca, zahvaljujemo dobromu i svemogućemu Bogu koji se upravo proslavio u tom svecu. Stoga nas svaki svetac na svoj način vodi do Boga što je konačni cilj svakog štovanja svetih ljudi“, kazao je preč. Mikšić.

Misu je suslavio mons. Antun Sente, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Josipa i župnik Župe Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu kojoj kapela sv. Ane pripada. „Misnim slavljem i blagoslovom obnovljene slike želimo zapravo proslaviti 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba na što nas potiče Sveti Otac. Stoga nam je drago da su se na ovo misno slavlje odazvali upravo stariji koji si možda ne mogu priuštiti ljetovanje, da hodočašćenjem do kapele svete Ane na Vučjaku, misnim slavljem i lijepim druženjem u organizaciji dubovačke župe, KUD-a „Sveta Ana“ – Vučjak i Mjesnog odbora Zagrad–Kalvarija–Vučjak ostvare svojevrsni tjelesni i duhovni odmoru ovog ljeta“, kazao je tom prigodom mons. Sente.

Pjevanje su predvodili članovi KUD-a „Sveta Ana“. Nakon misnoga slavlja i blagoslova slike uslijedila je donatorska večer u pastoralnom prostoru kapele.

Proslava spomendana svete Ane na Vučjaku se nastavlja u nedjelju 30. srpnja misnim slavljem u 17 sati nakon kojega će uslijediti bogati kulturno umjetnički program koji će izvesti članovi KUD-a „Sveta Ana“ i njihovi gosti.

Obnovljena slika „Sveta Ana poučava Mariju“ izrađena je u tehnici ulja na platnu te je uokvirena pozlaćenim drvenim okvirom veličine 214 × 139 centimetara. Nastala je oko 1880. godine na neutvrđenom mjestu. Stalno je postavljena u prezbiteriju kapele svete Ane na Vučjaku. Slika je naslikana u formi vertikalnog pravokutnika čiji gornji dio završava lukom i prikazuje svetu Anu i malu Mariju u sceni podučavanja. Mala Marija uči iz knjige koju sveta Ana drži otvorenu na krilu. U daljini se kroz lučni otvor nazire pejzaž, a s desne strane iz tamnog scenskog postava izvire bijeli ljiljan u vazi položen na dio namještaja.

Slika je imala velika oštećenja, a Iva Dizdarević, mag. konz. rest. umjetnina, vratila joj je prvotni sjaj.