Budi dio naše mreže
Izbornik

Karlovac: Proslavljen blagdan sv. Bartola i bl. Miroslava Bulešića

Karlovac (IKA)

Rektor mons. Antun Sente, ml. predslavio je misu u srijedu 24. kolovoza u povodu blagdana sv. Bartola i 75. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića u nacionalnom Svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

Uvodeći u misno slavlje mons. Sente naglasio je kako je Crkva uistinu živa zajednica. Crkva nisu samo biskupi, svećenici, nego i svi okupljeni. Istaknuo je i važnost djece koja su u sklopu oratorija Josipove obitelji okupljena u dvorištu Nacionalnog svetišta. Kroz razne katehetske radionice, igre, plesove i druge programe koje osmišljavaju mladi animatori, pokazuju svima važnost zajedništva. Nadalje je govorio o dvojici svetaca, svetom apostolu Bartolu i blaženom Miroslavu Bulešiću, velikim mučenicima koji su podnijeli teško mučeništvo. Primjer su kako ponekad za vjeru treba podnijeti bol, patnju i krv te da je upravo krv mučenika sjeme novih kršćana.

„Jučer sam hodočastio u Lanište gdje se dogodila krvava krizma. Tamo jest stvarno živa vjera i to je ono čemu se radujemo, da među nama postoje ljudi koji su spremni za Krista dati svoj život“, kazao je predslavitelj na početku mise. 

Nakon pročitane Božje riječi, za vrijeme oratorija djeca na svoj način razmatraju i promišljaju o njoj, tako da za dnevno evanđelje pripreme prigodni skeč. Tako je nakon igrokaza mons. Sente okružen djecom, glumcima, tumačio poruku evanđelja i snagu mučeničkog svjedočanstva Miroslava Bulešića i apostola Bartola.

U propovijedi je rekao da je Filip u susretu s Isusom doživio nešto lijepo i o tome pričao svome bratu Natanaelu. Natanael nije povjerovao Filipu pa se morao sam uvjeriti. „Isto tako i mi ponekad ne vjerujemo i moramo se sami uvjeriti u vrijednost poruke, odnosno sadržaja. Obzirom da Bog sve vidi i zna, prati svaki naš korak, pratio je i Natanaela. Upravo ta činjenica pobudila je u Natanaelu povjerenje i vjeru u Isusa Krista“, rekao je propovjednik.

Nadalje je rekao kako je i bl. Miroslav Bulešić bio svjestan Božje prisutnosti u svome životu. Upravo je zbog toga Boga prepoznavao u svakom čovjeku, bio on pripadnik hrvatskog, njemačkog ili talijanskog naroda. Poznata je njegova izjava da će kao katolički svećenik podijeliti sakramente svakom čovjeku koji to od njega kao svećenika traži pa bio on pripadnik hrvatskog, njemačkog ili talijanskog naroda. Druga misao blaženog Bulešića jest: „Moja osveta je oprost.“

„Samo iz ovih činjenica, iz života Miroslava Bulešića, jasno možemo razumjeti da se radi o velikom Kristovom sljedbeniku. Njegova mučenička smrt, koliko god bila tragična, zapravo je svjedočanstvo svima nama kako se za istinske vrijednosti valja boriti do kraja života. Koliko god smo danas tužni zbog prerane smrti mladog svećenika, toliko smo kao Kristovi učenici radosni što nas svojom mučeničkom smrću i danas oduševljava za Krista i uzoran kršćanski život“, poručio je okupljenoj djeci i Josipovim štovateljima mons. Sente.

Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi župnog zbora „Sveti Josip“ pod vodstvom s. Blandine Rakarić, KBLJ. Nakon misnog slavlja djeci iz oratorija „Josipova obitelj“ priključili su se i neki Josipovi hodočasnici koji su došli iz različitih krajeva Hrvatske.