Budi dio naše mreže
Izbornik

Katedralni kapitul u Paderbornu želi sudjelovanje laika u izboru novog nadbiskupa

Zagreb (IKA)

Nadbiskup Hans-Josef Becker podnio je ostavku papi Franji, a kapitul katedrale u Paderbornu želi da se laici više uključe u izbor novog biskupa, izvijestila je u petak 10. lipnja njemačka nadbiskupija Paderborn.

Metropolitanski kapitul nadbiskupije Paderborn otvorio je put širokom sudjelovanju vjernika laika u izboru sljedećeg nadbiskupa. Kapitul je na sastanku odlučio “omogućiti najšire moguće sudjelovanje vjernika u pronalaženju kandidata za nasljednika nadbiskupa Hansa Josefa Beckera”, objavila je u petak, 10.lipnja nadbiskupija Paderborn. Ovaj korak poduzet je “prema specifikacijama Sinodalnog puta” i temeljit će se na onome što je “u okviru zakonskih zahtjeva” moguće učiniti. “Čim oni koji su uključeni budu obaviješteni, moći ćemo ovaj put detaljno predstaviti javnosti”, citirala je nadbiskupija voditelja kapitula, katedralnog prepošta Joachima Göbela.

Katedralni kapitul u Paderbornu već je ranije u veljači pozdravio preporuke trećeg sinodskog sabora za proceduru za šire sudjelovanje laika u biranju i imenovanju biskupa, stoji u priopćenju nadbiskupije. U to vrijeme, katedralni prepošt Göbel opisao je prijedloge kao “dobar način da se omogući sudjelovanje biskupijskog naroda Božjeg”. To bi moglo povećati priznanje i prihvaćanje budućeg nadbiskupa. Vjernici u nadbiskupiji također bi trebali biti uključeni u radnu skupinu koja bi do ljeta trebala podnijeti prijedloge za konkretnu provedbu odluke. “Iznad svega, morat će se razjasniti kako se može osmisliti proces odabira članova novog tijela sve dok u biskupiji ne postoji sinodalno vijeće”, rekao je Göbel u veljači.

Pruski konkordat regulira izbor novog nadbiskupa

Nadbiskup Paderborna Hans-Josef Becker zatražio je od pape Franje u petak 10. lipnja da ga oslobodi upravljanja nadbiskupijom. Kanonsko pravo zahtijeva od biskupa da ovaj korak poduzmu kada navrše 75 godina, no Becker je tek prošli tjedan napunio 74 godine. Svoj je korak opravdao riječima da bi se u vodstvu nadbiskupije s nadolazećim izazovima unutar Crkve trebala uhvatiti u koštac mlađa generacija. Do sada iz Vatikana nije bilo odgovora na Beckerovo odricanje od službe.

Izbor novog nadbiskupa zadaća je paderbornskog metropolitanskog kaptola i reguliran je Pruskim konkordatom iz 1929. godine. Prema tome, katedralni kapitul mora, između ostalog, sastaviti popis kandidata, koji će preko apostolskog nuncija, Papina veleposlanika u Njemačkoj, biti proslijeđen u Vatikan. Sveti Otac zatim šalje popis s tri imena natrag u Paderborn, koji mogu odstupati od predloženih imena. S ove liste metropolitanski kapitul bira novoga nadbiskupa. Prema odluci katedralnog kaptola u Paderbornu, laici bi se ubuduće trebali više uključiti u ovaj proces. Prema tekstu Sinodalnog puta, u sastavljanje liste kandidata treba biti uključeno i povjerenstvo sastavljeno od laika, koje se mora saslušati prije nego što katedralni kapitul izabere osobu s Papine liste od trojice kandidata. Osim toga, povjerenstvo bi trebalo imati pravo da većinom glasova katedralnom kapitulu uputi i izbornu preporuku.