Budi dio naše mreže
Izbornik

Kip sv. Nikole Tavelića u parku ispred dvorane Posljednje večere u Jeruzalemu

Jeruzalem (IKA)

Projekt postavljanja kipa inicirao je fra Tomislav Glavnik, gvardijan samostana Svetog Duha iz Zagreba i dobar poznavatelj hrvatskih tragova u Svetoj Zemlji. Izrada kipa povjerena je akademskom kiparu Vidu Vučaku iz Starog Čiča kraj Velike Gorice.


Kip sv. Nikole Tavelića, prvog hrvatskog kanoniziranog sveca i prvog zaštitnika Franjevačke kustodije Svete Zemlje, bit će blagoslovljen u nedjelju 21. lipnja u Šibeniku. Blagoslovit će ga šibenski biskup mons. Tomislav Rogić na završetku mise u povodu 50. obljetnice proglašenja Nikole Tavelića svetim.

Sveti Nikola je prikazan u franjevačkom habitu s križem u ruci, kao simbolu muke i spremnosti na odlučno propovijedanje istine zbog čega je zajedno s ostalom braćom podnio okrutnu smrt na Jafinim vratima u Jeruzalemu 14. studenoga 1391. godine. Zemni ostaci sv. Nikole i njegovih prijatelja potom su spaljeni kako bi se kršćanima onemogućilo čašćenje njihovih relikvija. Od Nikolinih zemnih ostataka jedino su ostale sandale, koje se čuvaju u riznici šibenskog samostana sv. Frane.


Kip će biti postavljen na svečev blagdan, 14. studenoga ove jubilarne godine u parku uz dvoranu Posljednje večere na Sionu u Jeruzalemu, gdje se i danas nalazi samostan u kojem je sv. Nikola živio za vrijeme svoga boravka u Svetoj Zemlji.

Kamen na kojem će biti postavljen kip dolazi iz Donjeg Doca i na sebi će imati uklesan hrvatski pleter i uzorak šibenske kape.  Simbolika kamena jest poveznica s Dalmacijom, Šibenikom i zemljom Hrvatskom u kojoj se rodio sv. Nikola za ovozemni život, dok je Jeruzalem mjesto koje ga je rodilo za vječnost.

Sv. Nikola Tavelić je prvi zaštitnik Franjevačke kustodije Svete zemlje. Projekt postavljanja kipa potpomogli su hrvatski vjernici iz Domovine i svijeta, kao i Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem, a uz posebnu potporu Ministarstava vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.