Budi dio naše mreže
Izbornik

Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića proslavila svoga zaštitnika sv. Franju

Slavonski Brod (IKA)

Učenici i profesori Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu proslavili su u utorak 4. listopada blagdan sv. Franje Asiškoga, zaštitnika škole.

Euharistijsko slavlje u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva predslavio je novi ravnatelj gimnazije fra Ivan Crnković, a suslavio je bivši ravnatelj fra Klaudio Milohanović. Oživljavajući život i djelo sv. Franje Asiškog, fra Ivan je istaknuo njegovu  misao kako ovaj svijet možemo mijenjati samo ako mi prvi budemo promjena u sebi.

„Sv. Franjo je obnavljao živu Crkvu. Njegova vjera bila je potpuno povjerenje u Boga, Boga koji ne šuti, nego govori. Prepoznavao je Božji govor preko Riječi Božje, preko ljudi prirode, događaja… Bio je malen, ponizan, zahvalan Bogu, svjestan da je sve što ima Božji dar. Radovao se i divio uspjesima drugih. Svakoga je čovjeka, pa i prirodu, smatrao svojom braćom i sestrama“, rekao je, između ostalog, fra Ivan.

Učenicima i profesorima poručio je da mole zagovor sv. Franje da im pomogne da napreduju u spoznaji života, spoznaji Boga i jedni drugih kako bi u svojoj školskoj zajednici jedni druge gledali kao Božji dar, kao braću i sestre.

Drugi dio programa održao se uz brodskoj dvorani Vijuš uz sportski program. Istoga dana svečano večernje misno slavlje u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio je gvardijan fra Klaudio Milohanović. Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava, a u predvečerje je obred preminuća sv. Franje pred njegovim oltarom uz ostale franjevce, koji djeluju u tom samostanu, također predvodio gvardijan fra Klaudio.