Budi dio naše mreže
Izbornik

Kliški uskoci hodočastili nebeskoj zaštitnici Gospi na Dobriću

Split (IKA/TU)

Blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnicu – Kandeloru članovi Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ proslavili su 2. veljače 2023. tradicionalnim hodočašćem i misom u splitskoj crkvi Gospe od Dobrića koju je Splitsko-makarska nadbiskupija ustupila na korištenje Križevačkoj eparhiji.

Proslavi Gospe Kandelore prethodio je mimohod članova Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ ulicama grada Splita.

Napuštajući Klis pred turskom najezdom 1537. godine, uskoci se povlače prema Senju, a iz kliške župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije nose veliku sliku Bogorodice s Djetetom, koju pohranjuju u svetište Uskočke Gospe na Dobriću u Splitu, gdje se i danas čuva nad glavnim oltarom, kao zavjetni spomen na burna minula stoljeća. Prema predaji, tu sliku koja pripada među antiturske ikone, zaštitnice ljudi koji su bježali pred progonima, su u drugoj polovini 15. stoljeća sa sobom u Klis donijeli hrvatski prebjezi iz Bosne.

Svečanu euharistiju u zajedništvu s grkokatoličkim župnikom Zenjom Zastavnim, iz Grkokatoličke župe Krista Spasitelja u Splitu predslavio je župnik kliške Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije don Miro Šestan.

Župnik Zenjo je na početku homilije protumačio teološki značaj i poruku blagdana. Kazao je da se na Svijećnicu slavi događaj susreta Krista u hramu s pravednim starcem Šimunom koji ga je primio na ruke i u kojem se prepoznaje cijeli ljudski rod koji čeka spasenje. Spasitelj se tim susretom objavljuje po svome Duhu svima nama da je On taj koji ima doći. Svjetlo svijeće koja se pali na Svijećnicu, predstavlja svjetlo na prosvjetljenje svih naroda i svih onih koji čekaju drugi Kristov dolazak – istaknuo je.

„Neka ovo svjetlo bude svjetlo uz koje ćemo uspješno izvršiti ono što od nas očekuje naša vjera i Crkva da jednoga dana i mi sa svetim pravednim starcem Šimunom možemo zahvaliti Bogu za spasenje koje je pripravio za nas i svoj narod“, zaključio je župnik Zenjo.

Na kraju je potaknuo sve okupljene da u svom svakodnevnom životu svjedoče i pronose to svjetlo.

Pjevanje je predvodio mješoviti župni zbor iz Klisa pod ravnanjem s. Anite Perkušić.