Budi dio naše mreže
Izbornik

Knin: Biskup Bogdan predvodio molitvu za poginule branitelje u Domovinskom ratu

Knin (IKA)

U sklopu središnje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u petak 5. kolovoza ispred spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“ u Kninu vojni ordinarij u RH Jure Bogdan predvodio je molitvu za sve poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskom ratu.

Proslava je počela rano ujutro budnicom ulicama grada Knina. Potom su ispred spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“ na Trgu dr. Ante Starčevića obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, visoka državna i druga izaslanstva položili vijence i upalili svijeće. Uslijedila je molitva biskupa Bogdana za sve poginule u Domovinskom ratu.

„Zahvaljujemo ti Gospodine Bože za našu braću i sestre koji nam bijahu bliski i dragi, a koji nas u obrani domovine napustiše. Ne daj da se izgubi išta od napora naših branitelja. Ono što su živjeli i činili neka doprinese dobrobiti naše domovine i cijeloga svijeta. Daj da ljudi što će za njima doći cijene sve što njima bijaše sveto, da u svemu u čemu su bili veliki i dalje nama zbore. I sada kad su prešli u pokoj neka nastave živjeti u svima nama, našim srcima, našim mislima, našim savjestima. Daj da nakon njihove smrti i zbog njihove smrti budemo dublje međusobno povezani u nadi da ćeš i nama biti vjeran kad prijeđemo prag ovozemaljskog života“, molio je biskup Bogdan.

Slijedi središnja svečanost na stadionu NK „Dinara“ i na Kninskoj tvrđavi.

Na stadionu NK „Dinara“ čitat će se povjesnica VRO „Oluja“ i imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

U trenutku čitanja imena smrtno stradalih hrvatskih branitelja u VRO „Oluja“, 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupit će u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 stradala i 2 nestala.

Na kraju svečanosti predviđen je nastup akrobatske grupe „Krila Oluje“ i prelet helikoptera Oružanih snaga RH i policije.

Vojni ordinarijat ovog dana slavi blagdan zaštitnice Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u znaku 25. obljetnice utemeljenja.

Svečanu misu u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u 11.45 sati predvodit će šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s vojnim ordinarijem u RH Jurom Bogdanom, vojnim i policijskih kapelanima, kninskih franjevcima i drugim svećenicima.