Budi dio naše mreže
Izbornik

Knjiga „Popovača tijekom Drugog svjetskog rata i poraća (1941. - 1947.)“ donosi cjelovit popis žrtava

Sisak (IKA)

Knjiga doc. dr. Dražena Kovačevića „Popovača tijekom Drugog svjetskog rata i poraća (1941. - 1947.)“ predstavljena je u srijedu 13. veljače u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu.

Knjigu su predstavili dr. Zdravko Dizdar, dr. Mile Marinčić, prof. Đuro Vidmarović i autor, a moderirao je prof. Dragutin Pasarić.

Ta peta knjiga u Biblioteci Hrvatski martirologij Sisačke biskupije na 800 stranica kronološki donosi prikaz ratnih i poratnih događaja u Popovači od 1941. do 1947. godine te na osnovu brojnih objavljenih i neobjavljenih izvora i relevantne novije literature cjeloviti popis svih 956 žrtava rata i poraća Popovače, kao i popis 24 žrtve stradale u okolici Popovače. Podijeljena je u tri tematske cjeline. Prva obuhvaća kronologiju događaja tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, drugi dio obuhvaća zapise o poslijeratnim događajima i stradanjima, djelovanje i likvidaciju četiri skupine križara i njihovih suradnika te svjedočanstva i sjećanja sudionika tih poratnih zbivanja, a treći dio donosi popis svih žrtava od 1941. do 1947. godine. O ozbiljnosti djela govori i to da sadrži i 2604 bibliografske bilješke.

Prof. Pasarić rekao je kako ta knjiga otvara novu stranicu moslavačke povijesti te kako je njezina velika vrijednost ideološka nepristranost.

„Dobro je znati da je autor na ovoj knjizi i prikupljanju materijala radio skoro osam godina“, istaknuo je prof. Pasarić.

Jedan od urednika knjige dr. Marinčić prisjetio se kako je slučajno došlo do suradnje njega i dr. Kovačevića, nazvavši sve ovo Božjim čudom. „Ova knjiga nije pisana ni s mrvicom predrasude i naginjana te kao takva može biti uzor modernim suvremenim povjesničarima u Hrvatskoj koji često nisu objektivi u svojim povijesnim istraživanjima, već ideološki nastrojeni. Svaku žrtvu treba gledati na način koji joj doliči te smo zato u uvodu naveli da žrtva ne poznaje strane“, rekao je Marinčić.

Recenzent dr. Dizdar rekao je da je autor uspio u rekonstruiranju i rasvjetljavanju veoma teških i tragičnih događaja i poratnih zbivanja. „Kovačević je pritom na osnovu izvora ispravljao pojedine netočnosti, jednostranosti te krive prosudbe i ocjene, uglavnom uvjetovane ideološkim razlozima, a posebno one vezane za poslijeratno razdoblje. Time je dao novi i vrlo značajan doprinos našoj suvremenoj historiografiji u obradi ove izuzetno složene i značajne problematike ratnih i poratnih stradanja i žrtva“, rekao je dr. Dizdar, dodavši kako je ova knjiga dobra baza za daljnja istraživanja martirologija Moslavine.

Recenzent Vidmarović ustvrdio je kako je riječ o kapitalnom djelu o čemu govori ne samo broj stranica nego i sadržaj. „Autor je za razliku od kabinetskih povjesničara obilazio mjesta i terenski istraživao ovu tematiku. Osam godina pretraživao je mjesta, župne knjige, školske spomenice, razgovarao sa svjedocima. Doista, pred nama imamo rezultat mukotrpnog rada i kao takvo ovo djelo velik je dobitak za ovaj kraj i za cijeli naš narod“, rekao je Vidmarović te istaknuo kako je izdavač ove knjige trebala biti država, koja je ukidanjem Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava Drugog svjetskog rata jednostavno nastavila prešućivati stradanja Hrvata tijekom toga razdoblja.

Autor Kovačević rekao je kako je istražujući otkrio brojne prešućivane tajne te kako mu je želja bila samo donijeti istinu i ništa drugo.