Budi dio naše mreže
Izbornik

Kolinda Grabar-Kitarović dala ekskluzivni intervju za Hrvatski katolički radio

Zagreb (IKA)

U velikom intervjuu s glavnim urednikom Hrvatskog katoličkog radija Sinišom Kovačićem predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović osvrnula se na niz aktualnih pitanja, među ostalim na vjeru i odnos s Bogom, odnos s Katoličkom Crkvom, odgoj djece, aktualnu političku situaciju, predsjedničku kandidaturu i rekonstrukciju Vlade.

Osvrćući se na iskustvo vođenja hrvatske države protekle četiri i pol godine, predsjednica Grabar Kitarović smatra da ipak ne treba mijenjati predsjedničke ovlasti.

„Ne, ne treba. Ovlasti, odnosno autoritet predsjednika ne proizlazi iz formalnih ovlasti formalne vlasti već iz djelovanja te osobe – predsjednika ili predsjednice. Mi smo 90- ih godina bili u polupredsjedničkom sustavu i to je tada bilo apsolutno nužno. Tada smo bili u drukčijoj situaciji. Bio je rat i nestabilno stanje te je postojao jedan drukčiji sustav. Međutim, promjenom ustava ograničene su predsjedničke ovlasti.

Iskreno da vam kažem, i ja bih ponekad rado htjela imati veće ovlasti, ali Hrvatska treba biti parlamentarna demokracija, doista parlamentarna. Ja mislim da treba ići k jačanju ovlasti Sabora i jačanju svijesti i uloge svakog saborskog zastupnika, a ne jačanju vlasti pojedinca”, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica se zalaže za pravo na priziv savjesti te za nju kao majku nema dvojbi kada započinje ljudski život.

„Za mene kao majku ljudski život počinje začećem. To mogu posvjedočiti – taj osjećaj kada vidite ultrazvuk, kada čujete otkucaje srca, to se ne može opisati.

U tom trenutku, i u prvoj i u drugoj trudnoći, sam se rasplakala od sreće. Kada čujete to srce koje kuca ispod vašeg srca shvatite da je to ljudsko biće. ”, rekla je Predsjednica.

Unatoč brojnim državničkim obvezama predsjednica Grabar Kitarović, nađe vremena i za slušanje Hrvatskog katoličkog radija.

„Nađem vremena, a posebno u autu. Moram reći, a nadam se da se ovi dečki koji su u mojoj pratnji neće naljutiti, ali ima nekoliko njih koji redovito slušaju katolički radio i mole krunicu u autu. Iznimno mi je drago da zapravo svi ljudi koji me okružuju su isto tako vjernici. Naravno, nije da ljude dijelim na to jesu li vjernici, agnostici ili ateisti, ali ipak nekako dijeleći zajednički sustav vrijednosti osjećam povezanost i bliskost zato što je vjera nešto što se ne uči nego što se živi cijelim životom i što vas podsjeća, barem mene, i na one najljepše trenutke djetinjstva”, rekla je.

Cijeli razgovor s hrvatskom predsjednicom Kolidnom Grabar-Kitarović u kojem se, među ostalim, osvrnula na moguću novu krizu vlasti, rekonstrukciju Vlade, nedostatak reformi i strateških projekata te na mnoga druga aktualna pitanja kao što je sigurnosna situacija na granici s BIH, položaj Hrvata u BIH, odnosi sa Srbijom poslušajte sutra, 4. srpnja u 8.15 sati i reprizno u 17.15 na Hrvatskom katoličkom radiju.

Na kraju razgovora, predsjednica Grabar Kitarović zapjevala je omiljenu duhovnu pjesmu!