Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija o 30. obljetnici stradanja u Kusonjama

Kusonje (IKA)

Na komemoraciji za poginule hrvatske branitelje održanoj na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u srijedu 8. rujna 2021., u Kusonjama sudjelovali su požeški biskup Antun Škvorčević i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Ove godine navršila se 30. godišnjica pogibije 20 hrvatskih branitelja pripadnika 105. bjelovarske birgade u Kusonjama pokraj Pakraca. Program komemoracije započeo je Mimohodom istine i okupljanjem ispred kapelice Rođenja Marijina –  Male Gospe gdje su predstavnici civilnih vlasti i udruga branitelja položili vijence.

Tom prilikom biskup Škvorčević pozvao je nazočne na izazov ljubavi koji je nametnuo Isus Krist svojom pobjedom na križu.

„Zacijelo, taj izazov ljubavi Isus Krist želi uspostaviti danas i ovdje na mjestu stradanja naših nedužnih žrtava te poginule branitelje i nas same učiniti dionicima svoje pobjede i slobode. On to želi ostvariti napose u svetoj misi u kojoj obnavlja svoju žrtvu ljubavi na križu. Njegova – Isusova ljubav ne dopušta da naši poginuli nestanu u mraku zaborava, potonu u nemoći osvetničkih osjećaja. Gdje je prisutan Bog koji ljubi i dok mi ljubimo s njime naše poginule i preminule, oni nisu zaboravljeni, oni su živi gdje ljubav nema zaborava. To je pobjeda svetih u nedužnoj Isusovoj žrtvi“, rekao je požeški biskup.

Nakon komemoracije, misu za poginule hrvatske branitelje predslavio je mons. Vjekoslav Huzjak.