Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmena akcija Papinskih misijskih djela „Molitva, novčić i osmijeh svakoga dana“

Zagreb (IKA)

Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj organiziraju korizmenu akciju „Molitva, novčić i osmijeh svakoga dana“ za pomoć misionarima u projektima kojima pokušavaju pomoći u misijskim zajednicama narodu kojemu su poslani.

Nacionalni misijski ured poziva da se tijekom 40 dana svakodnevno izmoli molitva za misije, odvaja novčić i osmijehom zagrli drugoga.

„Nikada nemojmo podcijeniti moć sitnica koje se čine iz ljubavi i s velikom radošću! Ljubav je kreativna i sve čini mogućim, a živ primjer su Papinska misijska djela i kako su se razvijala“, poručuju iz središnjice Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

Podsjećaju da je bl. Paulinu Jaricot, utemeljiteljicu prvoga misionarskog djela – Djela za širenje vjere (1822.) i promicateljicu pobožnosti krunice, sa 17 godina na Veliku subotu, potresla propovijed njezinog župnika te je shvatila veličinu Božje ljubavi i prolaznost ovozemaljskog postojanja. Njezin poziv na molitvu za misionare, kao i poticaj na odvajanje novčića za pomoć misijama napravili su revoluciju i pokrenuli lavinu ljubavi i dobrote. I Djelo svetog Djetinjstva utemeljeno je na jednostavnoj ideji, ali velikoj želji, punoj ljubavi, da se pomogne djeci koja trpe. Godine 1843. biskup Nancyja Charles de Forbin-Janson pozvao je djecu da pomognu vršnjacima odvajanjem novčića i molitvom.

„Molitva i osmijeh u kombinaciji s novčićem mogu napraviti velike stvari ako poticaj nalazimo u ljubavi prema Bogu. Korizma je proces tijekom kojega imamo mogućnost rasti, a cilj bi nam trebao biti da budemo sličniji Isusu“, poručuju iz nacionalnog ureda, ističući primjer uboge udovice iz Evanđelja, koja je, ubacivši dva novčića, darovala sve što je imala.

Formula ovogodišnje korizmene akcije je: Molitva + novčić + osmijeh, svakoga dana! „Možemo li zamisliti koliko blagoslova će to biti bude li svatko od nas darovao novčić, molitvu i osmijeh Bogu, svaki dan? Jer sve što činimo, činimo njemu. Takvi jednostavni poticaji imaju veliku snagu, koja počiva na zajedništvu. Zamislite kako mnogo možemo napraviti kad se udružimo“, potiču iz Papinskih misijskih djela.

Prikupljena sredstva bit će usmjerena za pomoć misionarima u projektima kojima pokušavaju pomoći u misijskim zajednicama narodu kojemu su poslani, npr. u gradnji škole, vrtića, ambulante ili kopanja bunara za pitku vodu…

„Težinu svakodnevice u misijskim zemljama ne možemo niti zamisliti jer mnogo toga uzimamo zdravo za gotovo i nismo svjesni koliko smo sretni što možemo uvečer slobodno i bez straha prošetati ulicom, otići k liječniku kad nas što boli, priuštiti si topli obrok ili zalijevati cvijeće na balkonu (pitkom) vodom iz slavine. Misionari i misionarke su iz blagostanja zapadnog svijeta došli u surovu oskudicu i često su jedina pomoć i skrb tisućama siromašnih, gladnih, žednih i bolesnih.“

Iz Nacionalnog misijskog ureda će na kraju korizme izvijestiti o prikupljenom iznosu i za što će biti iskorišten.

„Svakako molite za misije jer moliti za drugoga znači podijeliti njegov teret i uključite u svoje molitve sve naše misionare i misionarke, kao i narod kojemu služe. I ne zaboravite se osmjehnuti, svakoga dana! Osmijehom zagrlimo svoje bližnje. Osmijehom pružimo podršku osobi koju susretnemo u prolazu, jer taj osmijeh je misionar radosti“, piše u pozivu na korizmenu akciju.

Prikupljena sredstva se na kraju korizme mogu uplatiti na račun: IBAN: HR6323600001101542876; svrha: MOJA KORIZMA; SWIFT: ZABAHR2X.

Na stranici www.misije.hr i na društvenim mrežama www.facebook.com/missioHR i www.instagram.com/misije.hr mogu se pratiti aktivnosti Nacionalnoga misijskog ureda. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 01/ 56 35 055 ili upitom na adresu e-pošte missio.croatia@misije.hr.