Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmeni susret studenata i mladih u Osijeku

Osijek (IKA/TU)

Posljednji korizmeni susret studenata i mladih u Osijeku u organizaciji udruge Duhos održan je u utorak, 28. ožujka 2023. u Župi sv. Ćirila i Metoda.

Tema susreta bila je Život, smrt, život – ili ne? o kojoj je okupljenima govorio upravitelj Župe sv. Lovre u Lipovcu vlč. Petar Maskaljević. Vlč. Maskaljević je predvodio i slavlje mise a koncelebrirao je studentski kapelan, povjerenik za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije te župnik Župe sv. Luke u Josipovcu vlč. Mario Žigman.

U homiliji je vlč. Maskaljević istaknuo da je najvažnija stvar u kršćanskom životu promišljati o vječnom životu. Najčešće vjernici smatraju da vječni život započinje nakon ovozemaljskoga života, ali vječni život počinje već sada, ovdje, a po smrti se živi u jednom drugačijem obliku.

Kada se vratimo na nedjeljno Evanđelje (Iv 11, 1 – 45) jedno od ključnih pitanja je bilo: Vjeruješ li ovo? Također, važne su riječi koje Isus izgovara: Lazare, izađi. To je poziv koji Gospodin upućuje i nama danas i svakoga dana. Poziva nas da izađemo iz svojega groba, groba svojega grijeha. Gospodin nas poziva da živimo, a ne životarimo. Nadalje, Isusove riječi da ga odriješe i puste da ide progovaraju o tome da će Lazar morati ponovno umrijeti, a njegovo uskrsenje progovara nam o našoj vjeri u uskrsnuće i vječni život – ističe vlč. Maskaljević.

Vječni život nije nešto obećano za neku daleku budućnost, nego za ovdje i sada. Uskrsnuće se može promatrati kao jedan skok kojim se postiže nova dimenzija postojanja, a ono preobražava i naše tijelo. Postavlja se pitanje jesmo li u ovim trenucima oni koji živimo, koji svjedoče da je ovaj život priprema i produžetak vječnoga života koji već sada trebamo živjeti. Nama je križ simbol smrti, ali još više simbol vječnoga života. Budući da sada treba živjeti kraljevstvo Božje važno je tražiti Gospodinovo lice, tražiti Njegovo lice u licima drugih ljudi. Možda smo nekad zaprepašteni ljudima koji nam se toliko daruju, ali i onima  koji nas ranjavaju, ali ovaj nas život poziva da gledamo Gospodinovo lice i idemo prema vječnosti – rekao je vlč. Maskaljević.

Na kraju je okupljenima postavio pitanje te pozvao da si sami odgovore vide li se u ovom vječnome životu i dopuštaju li si da im se otvori Božje lice.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je klanjanje križu koje je također predvodio vlč. Maskaljević. Susret je pjesmom pratio Duhos band.