Budi dio naše mreže
Izbornik

Krašić: Misa u sklopu korizmenog susreta hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata

Krašić (IKA)

Umirovljeni vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, mons. Juraj Jezerinac, predslavio je u petak 24. ožujka u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću euharistijsko slavlje prigodom korizmenog susreta hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Misi je prethodila pobožnost križnog puta s bl. Alojzijem Stepincem kojeg je predmolio vlč. Božo Šutalo, stalni đakon Zagrebačke nadbiskupije i hrvatski branitelj, a uz njega su molili vojnici i branitelji.

Na euharistijskome slavlju propovijedao je don Marin Drago Kozić, policijski kaplelan, a suslavili su don Branko Čagelj, vojni kapelan u vojarni u Petrinji, mjesni župnik vlč. Ivan Vučak te trajni đakon Božo Šutalo.

Na početku mise biskup Jezerinac pozdravio je sve okupljene te se prisjetio kako je kao vojni biskup gradio zajedništvo.

U svojoj je propovijedi don Marin istaknuo tri etape Isusova djelovanja koje je usporedio s djelovanjem hrvatskih branitelja. Najprije, kazao je, kada je počelo Isusovo javno djelovanje „okupljao je jednostavne, malene ljude”, dok su s druge strane bili farizeji kojima se to činilo bezvrijedno.

„Maleni, jednostavni, odbjegli, odbačeni od ljudskog društva – takvi su stali u obrani naše Domovine”, naglasio je propovjednik, ističući neka budu ponosni što su bili to malo, raspršeno stado. Isus je u prvoj etapi djelovanja okupljao „narod koje je imalo srce”. „Samo u srce moglo je devedesete godine stati ona velika ljubav i biti uz čovjeka, uz naš narod”, rekao je.

Druga etapa Isusova života bila je „liječiti ono što je bolesno, vraćati u život ono što je mrtvo”. Dok je Domovinski rat „želio uništiti dušu hrvatskog čovjeka”, najviše je pak boli nastalo poslije rata, ustvrdio je propovjednik, pozivajući hrvatske branitelje neka budu oni koji će „liječiti” te neka govore o ljubavi brata čovjeka koje je spašavalo. „Braćo branitelji, čuvajte jedinstvo. Nemojte se zatvarati u svoje klupske male zajednice. Širite svoje dostojanstvo. Nemojte pričati o ratu. Pričajte o Božjemu dostojanstvu. Koliko je Bog preko vas spasio i spasit će naš narod hrvatski, samo preko vas”.

Na koncu, treća etapa Isusova djelovanja bio je „govor o istini”. „Isus je ubijen samo zato što je govorio istinu”, kazao je don Marin, ističući kako su se u tom trenutku odjednom pojavili farizeji, „jer ih boli istina i počinju se pravdati s našim Gospodinom”. Propovjednik je potom upitao gdje su bili moćnici svijeta kada su se okupljali hrvatski branitelji.

Nije raspeće ostalo samo na Golgoti, napomenuo je don Marin. Križ je ostao simbol patnje, ali postao je nešto veće: uskrsnuće. „Istina dovodi do uskrsnuća”, naglasio je. Farizeji koji su se borili protiv istine pokleknuli su, nestali su. „ali ostala je živa s zajednica onih naroda koje je Isus okupljao”.

Nemojmo se bojati za naš narod. Raspršeni smo bili, ali ćete nas vi sjediti”, poručio je propovjednik.

Nakon mise, a prije misnog blagoslova, branitelji su izmolili Molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca te nakon mise posjetili i obnovljeni Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca.

Dogovoreno je da će to postati tradicija te da će svake godine u petak pred Petu korizmenu nedjelju biti križni put i misa za sve hrvatske branitelje u Krašiću.