Budi dio naše mreže
Izbornik

Križevo proslavljeno u Sisku

Sisak (IKA)

Župnu svetkovinu Uzvišenja Svetog Križa, u četvrtak 14. rujna 2023. proslavila je sisačka katedralna župa u dvorištu Pastoralnog centra „Petar Žagmeštar“, u podno zvonika koji se gradi uz oštećenu katedralu.

Središnjem misnom slavlju prethodila je molitva Večernje koju su predmolili kanonici Stolnog kaptola Svetog Križa u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem i predvoditeljem misnog slavlja provincijalom Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenkom Hontićem.

Misu su suslavili generalni vikar Sisačke biskupije Ivica Mađer, prepošt Stolnog kaptola Marko Cvitkušić, domaći župnik Marko Karača i petnaestak svećenika, a nazočio je i biskup Košić.

U homiliji je fra Miljenko objasnio nastanak svetkovine Uzvišenja Svetog Križa i poručio zbog čega je važno biti svjestan podnesene žrtve na Križu. „Kažemo: Uzvišenje Svetog Križa! No, trebalo bi nam biti jasno da mi ne slavimo sam križ kao sredstvo mučenja, ne slavimo niti uzvisujemo patnju kao takvu, nego slavimo Onoga koji je patnju i to sredstvo mučenja, taj križ, preobrazio u sredstvo spasenja. Slavimo Onoga koji je svu muku i patnju ovoga svijeta uzeo na sebe i to samo iz ljubavi prema nama i predanju svome Ocu, te tako cijelom čovječanstvu darovao spasenje.“

Govoreći o smislu križa, fra Miljenko je citirao sv. Ružu Limsku koja je rekla da osim križa nema drugih ljestava po kojima se može popeti i stići u raj. Potaknuo je sve prisutne da svoje životne križeve ne nose sami, nego zajedno s Kristom kojemu treba povjeriti sebe, svoju obitelj i svoje bližnje te ne bježati od životnog križa nego ga prihvatiti u povjerenju u Nebeskog Oca, jer će tada teret u zajedništvu s Gospodinom postati smisleniji i lakši.

„Ne zaboravimo sliku Kristova križa i njegove prisutnosti s nama. Uostalom, zato križ rado i nosimo o svom vratu, zato ga i držimo na zidovima svojih kuća i u društvenim prostorima, zato ga postavljamo na križanjima putova, da se više nikad ne bismo dali zavesti od zloga, nego da uvijek prema njemu podižemo svoju glavu i po njegovu primjeru prihvaćamo svaki izazov iznova. A na tom putu neka nas još više hrabri primjer naše nebeske Majke Marije koja je stajala pod križem svoga Sina kada je on umirao i upravo tada postala naša Majka. Neka nas na našem putu prati njezin zagovor i pomoć da bismo i mi mogli u svim prilikama života, bilo lijepim, bilo teškim, predati se s pouzdanjem Gospodinu i radosno vršiti njegovu volju na radost sebi i drugima“, zaključio je fra Miljenko.

Među brojnik okupljenim župljanima bili su i ovogodišnji kandidate za krizmu zajedno s časnom sestrom Hijacintom Matanović. Pjevanje je predvodio katedralni zbor s voditeljicom Marijom Posavac, uz orguljsku pratnju Josipe Dovranić. Nakon mise, župljani i vjernici drugih župa koji vjerno godinama hodočaste u sisačku katedralu, nastavili su druženje u župnom dvorištu.

Proslavi je prethodila trodnevna duhovna priprava koju je predvodio vlč. Marin Mlađenović, koji je u katedralnoj župi proveo đakonski praktikum, a nakon svećeničkog ređenja otišao je u Rim na daljnji studij.