Budi dio naše mreže
Izbornik

Krizmanici Labinskog dekanata hodočastili putem bl. Miroslava Bulešića

Lanišće/Pazin/Svetvinčenat (IKA)

Krizmanici Labinskog dekanata u pratnji labinskog dekana preč. Mirka Vukšića i tri svećenika iz dekanata, Blaža Bošnjakovića, Jurice Vekića i Slobodana Rakića, hodočastili su Istrom u subotu, 24. veljače 2024. putem bl. Miroslava Bulešića, izvijestio je Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije.

Sudjelovala su 42 krizmanika. Prva im je postaja bilo Lanišće, mjesto blaženikovog mučeništva. Ondje su ih dočekali župnik domaćin vlč. Josip Mašina i župna suradnica Marija Žmak. Obišli su crkvu i spomen-prostorije u župnoj kući.

Potom su otišli u Pazinski kolegij gdje je bl. Bulešić, kad je podnio mučeništvo, obnašao službu podravnatelja.  Ondje ih je primio pomoćnik ravnatelja vlč. Filip Celent, koji im je govorio o povijesti zgrade Pazinskog kolegija koja je izgrađena 1914. godine kao đački konvikt te o povijesti Pazinskog kolegija – klasične gimnazije – koji ove godine obilježava 30. obljetnicu osnutka.

Hodočasnici su u pratnji vlč. Celenta obišli dio zgrade, a potom ih je u atriju pozdravio porečki i pulski biskup Ivan Štironja koji je toga dana ondje sudjelovao na korizmenom susretu članova župnih Caritasa Porečke i Pulske biskupije. Mons. Štironja se s krizmanicima zadržao u razgovoru.

Hodočašće je nastavljeno u Svetvinčentu gdje ih je dočekao župnik vlč. Darko Zgrablić te je zaključeno misom na oltaru u kojem se čuvaju relikvije bl. Miroslava Bulešića.