Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put kroz razrušene župe Derventskog dekanata

Slavonski Brod (IKA)

Vjernici iz Derventskog dekanata i Slavonskog Broda predvođeni župnikom Župe sv. Antuna Padovanskog iz Gornjih Močila–Sijekovca vlč. Ivanom Toljem na Veliki petak, 2. travnja, sudjelovali su na križnom putu hodočasteći kroz nekoliko razrušenih župa Derventskog dekanata, u kojima su još uvijek vidljivi tragovi stradanja hrvatskog naroda.

Križni put održan je po peti put.

Želja za zajedništvom kako u molitvi tako i u druženju potaknula je Posavljake, koji to prošle godine zbog pandemije koronavirusne bolesti nisu mogli, te su se ove godine okupili u znatno većem broj od prošlih godina. Sudjelovalo je trideset i dvoje vjernika.

Uvodnu molitvu i ove godine ispred križa kod franjevačke crkve Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu predmolio je vlč. Tolj. Kiša koja je tek na početku lagano padala kao da je poručila da ih i nebo blagoslivlja.

Hod od 30-ak kilometara hodočasnici su nastavili od postaje do postaje kroz znakovita mjesta od Bosanskog Broda do Gornjih Močila. Tako je prva postaja bila kapela u brodskoj Tvrđavi, a potom kapele, groblja, crkve, spomen-obilježja poginulima u Bosanskoj Posavini.

Hodočasteći osam sati prošli su kroz naselja četiriju župa: Bosanski Brod, Kolibe, Novo Selo i Gornja Močila–Sijekovac. Razmatrajući tekstove križnoga puta koje je napisao papa Franjo i kardinal Vinko Puljić, molili su kako za razne potrebe povratnika, koji unatoč teškim uvjetima žive u Bosanskoj Posavini, tako i za sve brojne branitelje koji su svoje živote položili na oltar domovine.

Posebno su molili da Gospodin potakne Posavljake da se odluče na povratak u svoj rodni kraj, da ga obnavljaju, posjećuju, da ga ne prepuste zaboravu. Po dolasku u Gornja Močila-Sijekovac u večernjim satima u župnoj crkvi sudjelovali su na obredima Velikog petka.

Župnik Tolj zahvalio je svojim župljanima na ustrajnosti sudjelovanja u toj svetoj pobožnosti, naglasivši da su i na taj vidljivi način posvjedočili svoju vjeru u Krista uskrsloga, ljubav prema svom ranjenom rodnom kraju te nadu da će i on doživjeti svoje uskrsnuće.

U homiliji je posvijestio kako su vjernici u ovim kriznim situacijama pozvani moliti, slijediti Krista u konkretnom životu. „Hodočasteći ovim križnim putom mi smo danas tražili svjetlo, tražili Gospodina da nam pomogne u ovim nevoljama nadići sebe, svoju ljudskost. Ovo naše putovanje je sjećanje na Kristovo vrijeme i njegov put, ali i znak nade da ondje gdje čovjeka dotakne Bog tu se dešava čudo, te ništa pa ni smrt nije problem. Danas s papom Franjom možemo prihvatiti tu radost evanđelja da je Isus živ. Nemojmo se bojati izbjegavati Božju sigurnost, koja nam se nudi. Ne odbacujmo nadu, koja je jedino u Bogu. Radujmo se Kristovu uskrsnuću. Gospodin nas uporno poziva i govori – ne boj se, ne boj se, ne boj se nade, jer nada Božja nikada ne izuzima“, neke su od poruka župnika Tolja.

Unatoč naporu koji su prošli, svi hodočasnici bili su sretni i zadovoljni da su podnijeli barem malu žrtvu te su taj put doživjeli kao veliki blagoslov u Svetom tjednu. Inicijator prvog hodočašća iz Slavonskog Broda u svoj rodni kraj prije 16 godina, pa i toga križnoga puta prije bio je Igor Đaković iz Novoga Sela koji živi u slavonskobrodskom naselju Podvinje. Znatan broj mladih, koji su sudjelovali na tom križnom putu, već ispunjava želju onih starijih da to postane i tradicija.