Budi dio naše mreže
Izbornik

Kršćanska sadašnjost objavila "Patris corde", novo apostolsko pismo pape Franje

Zagreb (IKA)

Kršćanska sadašnjost objavila je novo apostolsko pismo pape Franje, Patris corde, u prigodi 150. obljetnice proglašenja svetoga Josipa zaštitnikom sveopće Crkve. Riječ je o službenom prijevodu dokumenta s dodatkom u kojem se nalaze i posebne molitve sv. Josipu, a tekst je odobrila Hrvatska biskupska konferencija (HBK), stoji u priopćenju Kršćanske sadašnjosti od srijede 7. travnja.

Papa Franjo / Foto: Vatican Media

U svojem pismu papa Franjo dijeli svoja razmišljanja o svetom Josipu i njegovoj ulozi oca. Papa piše: „Svrha ovog apostolskog pisma jest uvećati ljubav prema ovomu velikom svetcu, potaknuti zazivanje njegova zagovora i da se nasljeduju njegove krjeposti i njegov žar.“

Papa cijeloga svojeg života njeguje pobožnost sv. Josipu, a misu za početak pontifikata 2013. godine slavio je upravo na svetkovinu sv. Josipa, što je prigoda koju je argentinski Papa izabrao jer je u Zaručniku Djevice Marije uvijek vidio Božju snagu i mudrost.

Ovim apostolskim pismom Papa još jednom stavlja Crkvu i cijelo čovječanstvo pod zaštitu sv. Josipa

Među prvim odlukama u njegovom pontifikatu, 1. svibnja 2013., Franjo donosi odredbu, potvrđujući volju Benedikta XVI., o dodavanju imena sv. Josipa, Zaručnika Blažene Djevice Marije, u II., III. i IV. euharistijsku molitvu.

Papa u svojim javnim nastupima često potiče vjernike da idu k Josipu, a u ovom novom apostolskom pismu još jednom stavlja Crkvu i cijelo čovječanstvo pod svečevu zaštitu.

Ovim pismom Papa je proglasio Godinu sv. Josipa, od 8. prosinca 2020. do 8. prosinca 2021.

Za Papu je sveti Josip ljubljeni otac, otac u nježnosti, poslušnosti, prihvaćanju, otac kreativne odvažnosti, otac radnik i otac u sjeni. Po ovim njegovim obilježjima naslovljeni su i dijelovi Papinog pisma.

U dodatku ovoga izdanja nalaze se još i dekret Apostolske pokorničarne o posebnim oprostima u Godini sv. Josipa te kratak povijesni pregled o sv. Josipu i papama, počevši od Pija IX. (1846. – 1878.).

Vrijedan dodatak ovom dokumentu su molitve sv. Josipu

Vrlo važan i vrijedan dodatak dokumentu su i molitve sv. Josipu. Neke od ovih molitava već su prisutne u hrvatskom govornom području i prevedene su nanovo, a neke su prevedene prvi put. Riječ je o molitvama čiji je službeni tekst odobrila Hrvatska biskupska konferencija. Godina sv. Josipa izvrsna je prigoda da ove brojne i važne molitve budu dostupne vjernicima.

Jedna od molitava je i sljedeća molitva pape Franje, Otkupiteljev čuvar:

Pozdravljamo te, Čuvaru Otkupitelja
i Zaručniče Djevice Marije.
Tebi je Bog povjerio svoga Sina;
u tebe je Marija položila svoje povjerenje;
uz tebe je Krist postao čovjekom.

O, blaženi Josipe,
i nama se očituj u svome očinstvu
i vodi nas putem života.
Izmoli nam milost, milosrđe i odvažnost
i obrani nas od svakoga zla. Amen.
Apostolsko pismo Patris corde dostupno je u knjižarama Kršćanske sadašnjosti te u web knjižari, po cijeni od 40 kuna, navode u priopćenju iz Kršćanske sadašnjosti u srijedu 7. travnja.