Budi dio naše mreže
Izbornik

Kršćanska sadašnjost objavila prijevod apostolske pobudnice pape Franje o klimatskoj krizi „Laudate Deum“

Zagreb (IKA)

Kršćanska sadašnjost objavila je prijevod apostolske pobudnice pape Franje o klimatskoj krizi „Laudate Deum“ na hrvatski jezik, izvijestila je u petak, 23. veljače 2024. Kršćanska sadašnjost.

Osam godina nakon objavljivanja enciklike Laudato si’, papa Franjo izdao je 4. listopada 2023. godine apostolsku pobudnicu o klimatskoj krizi Laudate Deum odnosno Hvalite Boga. „Kako vrijeme prolazi, shvaćam da ne reagiramo dovoljno dok se svijet u kojem živimo ruši i možda se bliži prijelomnoj točci.

[…] Promišljanja i informacije koje smo uspjeli prikupiti u proteklih osam godina omogućuju nam da pojasnimo i nadopunimo ono što je prije nekog vremena rečeno. Zbog toga razloga, a i zato što situacija postaje sve žurnija, želio sam s vama podijeliti ove stranice“, stoji u Pobudnici.

Papa Franjo je nastojao tom pobudnicom potaknuti savjest svake žene i muškarca dobre volje na razmišljanje i djelovanje u vezi gorućih pitanja vezanim uz klimatsku krizu. Mnogo je toga na kocki jer će utjecaj klimatskih promjena imati izravne posljedice na živote ljudi, obitelji i nacija. Taj „globalni društveni problem, usko povezan s dostojanstvom ljudskog života“ trebao bi zabrinuti svakoga.

„Bog nas je povezao sa svim svojim stvorenjima. Tehnokratska nas paradigma, međutim, može otrgnuti od onoga što nas okružuje i obmanjuje tjerajući nas da zaboravimo da je cijeli svijet ‘kontaktna zona’“, kazao je Papa.

Hvalite Boga naziv je toga pisma. Jer kad čovjek teži tomu da zauzme Božje mjesto, postaje najveća opasnost za sebe samoga, izvijestila je Kršćanska sadašnjost.