Budi dio naše mreže
Izbornik

Kršćanski čelnici u Njemačkoj nadaju se miru u Ukrajini i pribojavaju se podjela u vlastitom društvu

Zagreb (IKA)

Katolički i evangelički biskupi u Njemačkoj u božićnim su propovijedima upozorili na rat u Ukrajini, pozvali na veću pomoć izbjeglicama i gladnima i upozorili na rastuće podjele u društvu, prenijela je KNA.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije limburški biskup Georg Bätzing pozvao je na razmišljanje o tome kako bi mogao izgledati mir u Ukrajini i upozorio da se ne smije zaboraviti potragu za diplomatskim rješenjima.

„Podrška u vidu svih potrebnih dobara zemlji napadnutoj suprotno međunarodnom pravu mora se nastaviti, ali istodobno su već sada potrebne mirovne inicijative. Kako bi inače trebalo dalje ići kad, nadamo se, uskoro utihne oružje?“, rekao je biskup Bätzing u božićnoj propovijedi u katedrali u Limburgu.

Postoji opasnost da ta mržnja „naraštajima uvijek iznova izaziva novo nasilje“, rekao je predsjednik Njemačke biskupske konferencije, dodavši kako se glede rata u Ukrajini tim više postavlja pitanje kako već sada posijati sjeme mira.
Predsjednica Vijeća Evangeličke Crkve u Njemačkoj Annette Kurschus upozorila je u svojoj božićnoj poruci na loše stanje u njemačkim dječjim klinikama. „Svi koji žele moliti, neka ustrajno mole za roditelje koji ne mogu pronaći krevet za svoju djecu“, rekla je, dodavši: „Svi koji žele donirati, neka to učine za obitelji koje su na granici.“
Kurschus je podsjetila na stanje u Ukrajini i drugim ratom zahvaćenim područjima, „gdje su ljudi jadno udaljeni od ugodnih osjećaja. I ovdje kod nas ima mnogo onih kojima je upravo na Božić više do plača nego do pjesme.“

Essenski biskup Franz-Josef Overbeck upozorio je na sve veće napetosti u društvu i Crkvi. „Gušimo se u silnim optužbama i sumnjičenjima, umjesto da se zajednički uputimo naprijed“, rekao je biskup Overbeck.
I biskup Mainza Peter Kohlgraf u svojoj se božićnoj propovijedi požalio na grube tonove u Crkvi i društvu. „Ton i u Crkvi i u društvu općenito nije prijateljski“, rekao je Kohlgraf, koji upozorava da je ophođenje unutar Crkve sumorno i krajnje problematično. „Često je riječ samo o tome da se bude u pravu, o borbi riječi“, rekao je, dodavši kako se pritom „ne čuje Isusa.“ Biskup Mainza tvrdi da se drugorazredne teme guraju u prvi red, a pritom se zaboravlja srž kršćanske poruke.