Budi dio naše mreže
Izbornik

Logotip Godine duhovne obnove, molitve i pastorala duhovnih zvanja u Srijemskoj biskupiji

Srijemska Mitrovica (IKA)

U predvečerje svetkovine sv. Dimitrija, u srijedu 25. listopada 2023. u Srijemskoj Mitrovici, molitvom Prve večernje otvorena je Godina duhovne obnove, molitve i pastorala duhovnih zvanja u Srijemskoj biskupiji. Donosimo opis prigodnog logotipa.

Logotip Godine duhovne obnove, molitve i pastorala duhovnih zvanja u Srijemskoj biskupiji prikazuje simbolički temeljne odrednice i ideje – Sijač je Sin čovječji, a predstavlja ga općeniti ljudski lik, jer je to je svatko, Bog se služi svima nama da posije sjeme svoje Riječi i duhovnog zvanja. Ali prvenstveno je to Krist – što definira tipična aureola s križem koja se ikonografski koristi samo za Krista. On sije sjeme duhovnog zvanja, prvenstveno svojom žrtvom na križu i Otkupiteljskom krvi, koja kapa s križa. Krv je simbol Božjeg milosrđa koje “zalijeva” to sjeme i daje da proklija i raste.

Crveni križ u pozadini simbol je i brojnih mučenika koji obilježavaju Srijemsku biskupiju, i čija mučenička krv natapa srijemsku ravnicu (kaplje krvi prodiru u “njivu”), od ranokršćanskih dana do danas.

Na tom plodnom i blagoslovljenom tlu molimo za nova zvanja, a “krv mučenika sjeme je novih kršćana”, novih zvanja, koja su pozvana biti martyros – “svjedoci” tog istog Krista i Njegove ljubavi koja se žrtvuje do kraja za svoj narod. Kako sjeme zvanja klija i raste, suobličava se Kristu i Njegovu poslanju – mlada biljka grafički postaje “dio” križa i “nastavlja” ga, nastavlja i širi njegovo poslanje, zelene boje, boje nade, koja se širi, raste, teži dalje, naprijed… Ravnicu u kojoj novo zvanje raste grle dvije plave linije, dvije velike rijeke – Sava i Dunav, koje geografski omeđuju Srijem i Srijemsku biskupiju, te time pobliže smještaju ovu pastoralnu i molitvenu inicijativu jasno u Srijemsku biskupiju.

Na otvaranju Godine, na ostacima ranokršćanske bazilike Sv. Dimitrija, veliku spomen-svijeću s logotipom izrađenu za tu prigodu upalio je srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina. Predstavnici župa i redovničkih zajednica Srijemske biskupije su njezini plamenom upalili svoje župne svijeće, također ukrašene logotipom Godine te su ih ponijeli u svoje župne crkve gdje će gorjeti za vrijeme molitve za duhovna zvanja, osobito svake prve nedjelje u mjesecu, te će podsjećati vjernike i pastire na tu veliku nakanu.

 

Logo Godine molitve za duhovna zvanja u Srijemskoj biskupiji