Budi dio naše mreže
Izbornik

L'Osservatore Romano o nasilju nad osobama s albinizmom u Africi

Vatikan (IKA)

Osobe s albinizmom su također među žrtvama progona u svijetu, podsjetio je 28. siječnja, nekoliko dana prije Papinog putovanja u Južni Sudan i Kongo, vatikanski list L'Osservatore Romano.

Ljudi koji pate od ovog rijetkog genetskog poremećaja, s nedostatkom melaninske pigmentacije kose, kože i očiju, često su – osobito u Africi – predmet vjerovanja i praznovjerja koji rezultiraju njihovom društvenom isključenošću te dovode do zastrašujuće stigme i nasilja, izvještava L’Osservatore Romano u svom subotnjem broju.

U Tanzaniji i Malaviju, primjerice, dijelovi tijela osoba s albinizmom koriste se u magičnim ritualima jer se vjeruje da njihovi organi „donose sreću“, a njihova se koža prodaje na crnom tržištu po vrlo visokim cijenama. Albino djevojke često su žrtve silovanja, jer se vjeruje da liječe muškarce s AIDS-om. Zabrinjavajuća je i situacija u Nigeriji, gdje se maloljetne osobe s albinizmom često ubijaju zbog raznih rituala.

Pitanje albinizma prvi put je sveobuhvatno obrađeno na Općoj skupštini Ujedinjenih nacija u prosincu 2014. godine. Od tada se, primjećuje L’Osservatore Romano, percepcija albinizma promijenila te je postignut napredak u obrani prava i dostojanstva osoba s albinizmom. Korak u tom smjeru učinjen je i u ljeto 2021. UN-ovom rezolucijom protiv takozvanih „štetnih praksi povezanih s optužbama za vještičarenje i ritualnim nasrtajima”, izvještava Vatican News.