Budi dio naše mreže
Izbornik

Lovrenčevo proslavljeno u Petrinji

Petrinja (IKA)

Petrinjska Župa sv. Lovre svečano je u četvrtak 10. kolovoza 2023. proslavila svetkovinu svoga nebeskoga zaštitnika i zaštitnika grada Petrinje.

Svečano misno slavlje u crkvi sv. Lovre predvodio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković. Suslavili su domaći župnik i dekan Josip Samaržija i desetak svećenika. Slavlju su nazočili i predstavnici civilne vlasti.

Prije mise održana je svečana procesija kroz gradski park, u kojoj su osim brojnih vjernika toga kraja, koji tradicionalno hodočaste u Petrinju na Lovrenčevo, sudjelovali i predstavnici branitelja, policije, vojske, kulturno-umjetničkih društava, DVD-a i drugih javnih institucija.

U homiliji, govoreći o slavi našega Gospodina Isusa Krista, preč. Pavlaković je poručio da je Krist najslavniji koji postoji na ovom našem svijetu. „On, sin Očev postao je čovjekom, da bi upravo svojom žrtvom na križu, svojom smrću, pobijedio smrt i tako postao slavan. Ne samo da je On postao slavan, nego mnoštvo onih koji su mu povjerovali, koji su krenuli Njegovim putom i na tom istom putu položili, založili sebe kao On i na koncu, u Njemu, i oni postali slavni.“

Propovjednik je ustvrdio i da je jedan od tih slavnih bio i mučenički umoren 10. kolovoza davne 258. godine, sv. Lovro. „Bio je mladac i iznenađujuće je odakle mu tolika mudrost, a onda snaga opredjeljenja da on zna tko je Isus Krist i da Njemu – Isusu Kristu – može povjeriti svoju sudbinu; ne samo može, nego i treba povjeriti svoju sudbinu. I onda, u Isusovoj snazi svjedočiti tko smo mi baš polažući sebe, ulažući sebe do kraja, do smrti za Njega, za Isusa Krista. Započeo je na križu Isusovu i na grobu na kojem je On pobijedio smrt, započeo je jedan dinamizam umiranja ne da bi se nestalo, nego umiranje da bi se živjelo, umiranje da bi se pobijedilo. Dinamizam koji je pokrenuo Isus Krist i koji nije stao, zaustavio se do danas.“

U nastavku je dodao da taj isti Isusov dinamizam s križa želi zapravo dohvatiti i zahvatiti i nas danas ovdje, u hrvatskoj domovini u kojoj mnogi nastoje biti slavni tko zna na koje sve načine. „A vi ste se okupili ovdje danas oko Lovre i njegovog i našeg Gospodina Isusa da biste još jedanput obnovili samima sebi opredjeljenje i posvjedočili jedni drugima da vama, da nama, jest Isus Krist uistinu naša nada i naš put. U ovom, potresom stradalom gradu, među nama su sigurno i oni koji nastoje karitativno djelovati prema najranjivijim žiteljima ovoga kraja. Vi ste ti koji snagu Isusova svjedočanstva želite očitovati u ovoj svakodnevici kada pristupate najslabijima – onima koji su u osami, siromaštvu, bolesti, bez krova nad glavom – pa onda prilazeći takvim ljudima svjedočite kako je naš Gospodin Isus baš putem slabosti, putem umiranja, putem nemoći postao pobjednikom i tako budite nadu, baš na tim rubovima hrvatskog društva; budite nadu da će i u njima pobijediti taj isti Gospodin i proslaviti se kao što se proslavio u tolikima“, zaključio je preč. Pavlaković.

Nakon popričesne molitve, preč. Samaržija zahvalio je gostu za predvođenje slavlja i čestitao svima svetkovinu sv. Lovre i Dan grada te pozvao sve okupljene da im sv. Lovro bude uzor u svakodnevnom življenju.