Budi dio naše mreže
Izbornik

Mađarski benediktinac i nadopat uoči Papinog posjeta: Crkva mora otvarati nove putove

Budimpešta (IKA)

Nadopat benediktinske opatije Pannonhalma o. Cirill Hortobagyi od pape Franje se, tijekom njegova posjeta Mađarskoj za vikend, nada riječima ohrabrenja za otvorenu Crkvu. Katolička Crkva u Mađarskoj također traži načine obnove, rekao je o. Hortobagyi u ponedjeljak 24. travnja u intervjuu za Vatican News.

„Trebamo hrabrosti. Crkva bi trebala biti otvorenija. Za cijelo društvo, za one ljude koji su još nešto udaljeniji, ali su oni koji traže“, objasnio je 64-godišnji benediktinac, koji kao nadopat već pet godina vodi poznatu i drevnu opatiju Pannonhalma (Territorialis Abbatia Santi Martini Monte Pannonia), u Mađarskoj. Vjeruje se da je tu u blizini rođen Sveti Martin, po kojem je nazvano i brdo, a po njemu se taj benediktinski dom naziva i Opatija na Martinovom brdu.

Papa Franjo želi nastaviti Drugi vatikanski koncil (1962.-1965.) putem sinodalnosti na koju je pozvao cijelu Crkvu. Nekima je to, dodaje nadopat, još uvijek nepoznato. Također je primijetio tendenciju da se u Crkvi čeka i promatra. „Ali tako ne možemo dalje. Koncil je također zatražio nešto sasvim drugo: otvarati nove putove. To moramo nastaviti činiti“, naglasio je Hortobagyi.

Tijekom trodnevnog pastoralnog posjeta Mađarskoj papa Franjo boravit će u Budimpešti od petka do nedjelje. Službeni moto posjeta je „Krist je naša budućnost“. Hortobagyi je istaknuo da su desetljeća komunizma koja su dovela do političke promjene 1989. oslabila Crkvu u Mađarskoj. „Sada pokušavamo vidjeti kako se Crkva ovdje u Mađarskoj može graditi u današnjoj Europi.“ Za to su izuzetno važne Papine riječi, rekao je Hortobagyi, prenosi KNA.

https://ika.hkm.hr/novosti/papa-franjo-iduceg-tjedna-ide-u-madarsku-ravnatelj-bruni-o-pojedinostima-putovanja/