Budi dio naše mreže
Izbornik

Mađarski slastičar dočekuje Papu posebnim kolačem "Zalogaj neba"

DUNAHARASZT (IKA)

Slastičar Zsolt Karl napravio je poseban kolač koji je nazvao "Zalogaj neba", koristeći sušeno voće koje se spominje u Bibliji te se nada da će papa Franjo kušati njegovu slasticu tijekom svoga skorašnjeg posjeta Mađarskoj, javlja u srijedu 8. rujna agencija Reuters, a prenosi Hina.

Papa Franjo trebao bi stići u većinski katoličku Mađarsku u u nedjelju 12. rujna, kako bi održao misu na povijesnom Trgu heroja u Budimpešti.

Potom će isti dan otputovati u Slovačku gdje će 15. rujna održati misu na otvorenom u Satinu, mjestu hodočašća na zapadu Slovačke.

Karl, koji vodi svoju slastičarnicu u gradiću Dunaharaszti na jugu Budimpešte, pobijedio je na nacionalnom natjecanju za najbolji kolač, koji je prvi puta poslužio ovaj tjedan na Euharistijskom kongresu u Budimpešti.

“Kuhao sam šećerni sirup s cimetom i medom te sam u to stavio izrezane komadiće sušenog voća”, rekao je.

“Eksperimentirali smo s omjerima sušenog voća, tako da onaj tko jede kolač osjeća različite okuse svakih 5-10 sekundi.”

Prema uvjetima natječaja, kolač je morao biti jednostavan, trajati dugo bez hlađenja te biti napravljen od sastojaka iz Biblije, poput smokava, datulja, marelica, šljiva i meda.

Karlov kolač, koji je sličan makovnjači ili orehnjači, ispunjen je suhim smokvama, datuljama i marelicama, kao i kandiranim višnjama, kandiranom korom naranče i prženim bademima.

“Zaista se nadam da će Papa kušati naš kolač”, rekao je Karl, izvijestila je u srijedu 8. rujna agencija Reuters, a prenijela Hina.