Budi dio naše mreže
Izbornik

Marija Bistrica: S. Terezija od Isusa i Marije položila prve zavjete

Marija Bistrica (IKA)

Na blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije u petak, 31. svibnja 2024. godine, u samostanskoj crkvi bistričkog Karmela s. Terezija od Isusa i Marije (Gabrijela Kolić) položila je prve zavjete u ruke časne majke Gabrijele od Otkupiteljeve Ljubavi (Gabrijela Batelja), izvijestile su sestre karmelićanke.

Svečano euharistijsko slavlje, pod kojim se odvijao obred zavjetovanja, predvodio je karmelićanin o. Nikola Grizelj, a koncelebrirali su rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević, vlč. Paško Glasnović, vlč. Mirko Matasović, vlč. Mato Jaković, o. Ivan Podgorelec, OCD, i don Branko Bendra, SDB. Asistirao je karmelićanin br. Augustin Tomić.

Za uvod u propovijed o. Nikoli je poslužila slika s Terezijine pozivnice za zavjete – slika karmelićanke koja se smješka u Isusovom naručju. „Karmelićanka koja se smješka zna nešto o Bogu što nitko drugi ne zna. I s. Terezija zna nešto o Bogu što nitko drugi ne zna. Ali iako je to nešto osobno, ipak nije samo za tebe“, obratio se zavjetovanici, „nego za svakoga od nas, za Crkvu, za cijeli svijet. Zato se i okupljamo i javno slavimo zavjete“. Koristeći se svetopisamskim primjerima onih koji su odgovorili na Božji poziv istaknuo je da „svatko tko je pozvan ima poslanje da drugima svjedoči o Bogu. (…) Oni koji su pozvani osvjedočili su se o Bogu, o njegovom milosrđu. A iako je to iskustvo osobno, ono nije privatno. Jer od njihove vjere svi mi živimo. Mi živimo od vjere drugih, ali i drugi žive od naše vjere“.

Povezujući čin zavjeta s Evanđeljem dana o. Nikola naveo je primjere konkretne vjere, a zatim je uputio i poziv zavjetovanici: „S tvoje strane, što se to od tebe traži? Da u svome radu, u svome druženju sa sestrama, u svojoj molitvi budeš kao ova mala karmelićanka, uvijek naslonjena na Božje srce. I da se tu napajaš i hraniš, i da što tu požanješ kao kruh nosiš drugim ljudima, svojim sestrama, svojoj obitelji, ljudima koji će te pohađati, zapravo, cijelome svijetu. Potaknuta Gospinim primjerom budi blagoslov za druge. (…) Nemoj zaboraviti taj Božji dodir, taj Božji poziv, nemoj zaboraviti ono što samo ti o Bogu znaš, što nitko drugi o Njemu ne zna, ono što je u tvome srcu. Vraćaj se često na to, razmatraj o tome i čuvaj to u svome srcu. Uvijek vjeruj Njemu koji te pozvao, da je On sposoban svoje djelo u tebi dovršiti. Samo kada ti, ili bilo tko od nas, Njemu ne stavljaš granice. Njemu je sve moguće.“

Po završetku propovijedi uslijedio je sam obred zavjetovanja. Prinijevši darove kruha i vina, zavjetovanica je prinijela i vlastoručno potpisan obrazac zavjetovanja te tako potvrdila svoju odluku i predanje Bogu. Među prisutnima u samostanskoj crkvi bili su članovi uže i šire obitelji s. Terezije, njeni kumovi, te nekoliko članova Karmelskog svjetovnog reda i prijatelja samostana.

Na završetku misnog slavlja u ime zajednice je prisutnim svećenicima i vjernicima zahvalio redoviti misnik bistričkog Karmela vlč. Mata Jaković. Pritom je poželio s. Tereziji vjernost i radost te da se uvijek ugleda na onu koja je uzrok radosti, Blaženu Djevicu Mariju.
Slavlje se nakon euharistije za uzvanike nastavilo u vanjskim prostorijama samostana. U poslijepodnevnim satima uslijedio je i susret sa sestrama u govornici.

S. Terezija od Isusa i Marije (Gabrijela Kolić) rođena je 18. listopada 2000. u Sisku kao treće od petero djece Marijana i Pauline Kolić. Od 2004. pa sve do svog ulaska u Karmel 2021. godine živjela je u Gračecu kraj Dugog Sela. Pripada Župi sv. Brcka u Brckovljanima. Nakon osnovne škole završava komercijalnu školu u Zagrebu. U klauzuru Karmela Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca ulazi 24. travnja 2021. godine, a primanjem redovničkog odijela 31. svibnja 2022. započinje novicijat, izvijestile su sestre karmelićanke.