Budi dio naše mreže
Izbornik

Milosrdnice u Sarajevu proslavile svetkovinu sv. Vinka

Sarajevo (IKA)

Milosrdnice, zajedno s vjerujućim pukom, proslavile su 27. rujna svetkovinu utemeljitelja i zaštitnika crkve Sv. Vinka u Sarajevu. Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić, izvijestio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.ba.

U koncelebraciji s biskupom Vukšićem bila su šestorica svećenika, a sudjelovalo je 20-ak redovnica različitih družbi koje djeluju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na čelu s provincijalnom glavaricom milosrdnica s. Julijanom Djaković.

U propovijedi nadbiskup Vukšić podsjetio je kako je prije 560 godina, 27. rujna 1660., u 80-oj godini života i 61-oj svećeništva, u Parizu na glasu svetosti umro francuski svećenik Vincent de Paul (hrv. Vinko Paulski) kojega je Crkva proglasila blaženim 1729., a svecem 1737. te je zaštitnik siromaha, bolesnika, socijalnih i karitativnih djelatnika, zatvorenika i zatvorskih službenika.

Uz ostalo, istaknuo je da ovaj svetac i danas progovara i djeluje preko svojih duhovnih sinova (redovnika lazarista) i kćeri (sestara milosrdnica) kojima će se sljedeće godine napuniti 150 ljeta otkako su došle u Bosnu i Hercegovinu.

„U svom konkretnom djelovanju i razmišljanju sv. Vinko se vodio kristocentričnim čovjekoljubljem s nakanom i ciljem da on u sebi samome, ali i svaki kršćanin u sebi također, ostvari sličnost s Kristovim čovještvom kao dinamičkim načelom misionarskoga djelovanja”, pojasnio je nadbiskup Vukšić dodavši kako su već davno sv. Vinka nazvali „karitativnim genijem, koji je u svakom potrebitom bratu i sestri vidio Isusa Krista koji treba pomoć“.

Zahvalivši milosrdnicama „za sve primjere dostojnih Vinkovih sljedbenica“, napomenuo je kako se njihov utemeljitelj zauzimao za odgoj i izobrazbu dobrih, pobožnih i ustrajnih svećenika te citirao jednu njegovu misao: „Nije sve u tomu da se dadne juha i kruh. To mogu činiti i bogataši… Ne vjeruje se nekoj osobi zato što je vrlo mudra, nego jer ju smatramo dobrom i volimo je. Nikad nam se neće vjerovati, ako ne budemo svjedočili ljubav i dobrotu prema onima za koje želimo da u nas imaju povjerenja“.

Uz čestitku sestrama na 560. obljetnici rođenja sv. Vinka za nebo i zahvalu za stoljeće i pol služenja u ovom dijelu Crkve Kristove, propovijed je završio molitvom ovom Božje ugodniku.

Na kraju mise riječi zahvale i dobrodošlice uime sestara i odsutnoga rektora crkve Sv. Vinka preč. Mladena Kalfića, izrekao je vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkoga tjednika, koji radnim danom s ovom zajednicom slavi euharistiju.

Inače, sestre milosrdnice za svetkovinu svoga utemeljitelja pripremale su se trodnevnicom koje su predvodili o. Anto Topić, vlč. Marin Babić i fra Miro Relota.