Budi dio naše mreže
Izbornik

Ministar Grlić Radman susreo se s apostolskim administratorom Kotorske biskupije mons. Rrokom Gjonlleshajem

Kotor (IKA)

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman posjetio je 4. lipnja Kotor i Donju Lastvu, prvog dana dvodnevnog službenog posjeta Crnoj Gori.

Ministar Grlić Radman susreo se u Kotoru s apostolskim administratorom Kotorske biskupije i barskim nadbiskupom mons. Rrokom Gjonlleshajem i umirovljenim kotorskim biskupom Ilijom Janjićem. Nakon obilaska katedrale svetog Tripuna, ministar Grlić Radman izjavio je da su Hrvati Boke, zajedno sa svojim svećenicima, čuvari duge kršćanske i hrvatske tradicije te europske kulture. „Ove crkve i kapele govore o jednom velikom bogatstvu, povijesnoj kulturi čovječanstva, europskoj kulturnoj baštini koju trebamo održavati i čuvati i sjećati se na civilizaciju kako bi u sadašnjosti znali graditi bolju budućnost“, poručio je ministar.

Ministar Grlić Radman sastao se potom s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimirom Dekovićem i predsjednikom Hrvatske građanske inicijative i zastupnikom u Skupštini Crne Gore Adrijanom Vuksanovićem. Ministar je potvrdio predanost i potporu Republike Hrvatske hrvatskoj manjini u Crnoj Gori te zahvalio njezinim predstavnicima na očuvanju kulturnog i povijesnog identiteta Hrvata. Nadalje, ministar je pozdravio nastojanja Crne Gore da uključe manjinske predstavnike u formiranje politike i programa. „Jako podržavamo Hrvate u Crnoj Gori i njihove zastupnike u parlamentu Crne Gore. Hrvati na ovim prostorima su primjer kako možemo raditi zajedno i možemo biti čimbenici europskih vrijednosti koje je Hrvatska članstvom u Europskoj uniji ostvarila“, izjavio je ministar.

U jezgri Kotora, ministar Grlić Radman obišao je i zgradu budućeg hrvatskog konzulata na kojoj su u tijeku radovi na rekonstrukciji, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.