Budi dio naše mreže
Izbornik

Ministar Pavić obišao zagrebačku katedralu i Nadbiskupski dvor

Zagreb (IKA)

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske mr. Marko Pavić obišao je u četvrtak, 28. svibnja zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem zagrebačku katedralu i Nadbiskupski dvor koji su u potresu pretrpjeli velika oštećenja.

Kardinal Bozanić je, uz predsjednika Odbora za obnovu zagrebačke katedrale mons. Ivana Hrena te projektanta obnove katedrale i nadzornog inženjera Damira Foretića, upoznao ministra Pavića s oštećenjima na zagrebačkoj katedrali.

Nakon obilaska katedrale ministar Pavić obišao je i Nadbiskupski dvor, a o razmjerima oštećenja govorili su upravitelj Nadbiskupskog dvora preč. Ivica Budinšćak i nadzorni inženjer na sanaciji Nadbiskupskog dvora i Nadbiskupskog duhovnog stola dipl. ing. Boris Blažević.

Po obilasku dvora, kardinal Bozanić i ministar Pavić zadržali su se u razgovoru. Kardinal Bozanić izrazio je zahvalnost ministru Paviću na podršci i nastojanjima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije da se pronađu najbolja rješenja potrebna za neposrednu sanaciju katedrale i Nadbiskupskog dvora u cilju sprječavanja daljnjih oštećenja. „Zagrebačka katedrala jedinstven je simbol hrvatskog identiteta, ali i spomenik nulte kategorije koji, u liku svoga graditelja Hermana Bollea, otkriva blisku povezanost Zagreba s europskim kulturnim središtima“, rekao je kardinal Bozanić.

Na susretu su uz ministra bili nazočni pomoćnica ministra Ana Odak, glavni savjetnik Miroslav Smetiško, savjetnik ministra Ivan Bota i potpredsjednik gradske četvrti Gornji grad i predsjednik Civilne zaštite Gornji grad Luka Bogdan, a uz kardinala Bozanića na susretu su bili nadbiskupijski ekonom preč. Tomica Šestak, te preč. Ivica Budinšćak, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.