Budi dio naše mreže
Izbornik

Ministranti Varaždinske biskupije hodočastili u Ludbreg u sklopu ludbreških Dana svete nedjelje

Ludbreg (IKA)

Tristotinjak ministranata i trideset sedam animatora s područja Varaždinske biskupije okupilo se u četvrtak 1. rujna na tradicionalnom hodočašću u Ludbregu u sklopu Dana svete nedjelje.

Kišno vrijeme pokvarilo je plan da sudionici budu na prostoru svetišta kod Zavjetne kapele na otvorenom, pa su, prema riječima organizatora, okupirali sve prostore župne crkve, župnih pastoralnih objekata, biskupijskog pastoralnog objekta, tako da nije bilo hodnika ni dvorane koja nije bila popunjena s mladima koji su sa svojim animatorima obrađivali temu Božjega milosrđa.

Naime, još prošle godine na ovom ministrantskom susretu započeli su ciklus kateheza o sakramentima te je tema bila sakrament krštenja, stoga je ove godine uslijedio nastavak, pa su obrađivali sakrament pomirenja odnosno razmatrali o Božjem milosrđu.

„Sakrament ispovijedi u kojem nam Isus oprašta grijehe je doslovno sakrament koji izvire iz Božje ljubavi, iz Njegovoga srca, koje je puno milosrđa i Bogu nema ništa draže nego opraštati grijehe. A tko nas najviše voli? Jasno, onaj tko nam najviše oprašta. I zato je sveta ispovijed itekako važna da bi ju mogli shvatiti kao izraz Božje ljubavi koja nas podiže, koja nas liječi, koja nas ne odbija od Boga nego koja nas privlači k Bogu. Mnogi mladi imaju strah od ispovijedi, zato je upravo ova tema: da upoznaju ispovijed kao mjesto Božjeg milosrđa, a ne Božjega suda i kazne“, rekao je vlč. Siniša Dudašek, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja u Varaždinskoj biskupiji.

Podsjetio je i kako je ovo hodočašće svojevrsni kongres ministranata Varaždinske biskupije i svaki taj susret ministrante jača u vjeri i zajedništvu.

„Mnogim ministrantima je važan osjećaj zajedništva, da znaju da u gotovo svim župama biskupije postoje ministranti i ministrantice, animatori, mladići i djevojke, koji također nesebično i ustrajno poslužuju kod oltara Gospodnjega. Često misle da su u tome usamljeni, ali na ovaj način vide da je mnoštvo mladih koji dijele njihovu službu i međusobno se u tome potpomažu, podržavaju, a ujedno se međusobno upoznaju. S druge strane, kroz kateheze, upoznaju i jačaju svoju vjeru, koja je uvijek tematski prilagođena njihovoj službi i njihovoj dobi“, poručio je vlč. Dudašek.

O tome su posvjedočili i sami ministranti te animatori.

„Pre drago mi je da sam sad u toj ulozi animatora, jer tu je stvarno uvijek dobro zajedništvo, puno duhovnog programa i to te uvijek malo približi Bogu, a animatori su zapravo bili ključna figura na tim susretima za mene. Uvijek su mi bili uzor i primjeri, a sad mi je drago da i ja mogu biti taj animator. I trudim se biti mlađima taj primjer animatora kakve sam ja imao dosad na ovakvim susretima“, rekao je Damjan Domanovac iz Koprivnice. Osim toga, posvjedočio nam je i o iskustvu da ovakvi susreti ministranata na biskupijskoj razini, jačaju zajedništvo župne ministrantske zajednice.

„Ovdje smo kao naša župna ministrantska zajednica, nastojimo da nas je ovdje što više, kasnije prepričavamo kako je bilo, a kateheze ovdje ujedno su materijal za naše kateheze kad se vratimo u župu. Tako da, osim za druženje, super je za onu duhovnu dimenziju i za jačanje našeg zajedništva“, naglasio je Damjan.

Marta Jelić ministrantica je iz Sračinca i ove godine je već sedmi puta na biskupijskom hodočašću ministranata u Ludbreg. Kako je rekla, Ludbreg ju baš jako privlači: zbog svetišta, njegove povijesti, zbog onoga što se ovdje dogodilo.

„Svake godine je nešto novo, družimo se, upoznajemo nove ljude, stječemo nove prijatelje, animatori su super i sve što ovdje za nas pripreme stvarno je jako lijepo“, rekla nam je Marta.

A svake godine vlč. Dudašek sa svojim suradnicima, svećenicima i animatorima pripremi uistinu bogati program: rad po grupama, mogućnost za ispovijed, misa te molitva pred Presvetim Oltarskim Sakramentom okosnice su ovog hodočašća, a ministranti dolaze u pratnji svojih župnika.

Dočekuju ih domaćini, a od ove godine tu su vlč. Kristijan Stojko i vlč. Petar Mlakar, novi ludbreški župnici. Misu je slavio župnik iz Kamenice vlč. Rafael Mikec.

U homiliji, koja je na poseban način bila prilagođena upravo djeci i mladima, nastojao je približiti prispodobu o izgubljenom sinu, odnosno o milosrdnom Ocu. Objašnjavajući što je grijeh, na djeci prijemljiv način, vlč. Mikec je sve nastojao potaknuti da sakramentu ispovijedi pristupaju često i bez straha.