Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa i blagoslov u Bogoslovnom sjemeništu u Rijeci

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Mate Uzinić predvodio je u utorak 10. siječnja misu u kapeli Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci u suslavlju s umirovljenim riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem i nazočnim svećenicima te je nakon mise blagoslovio prostore Bogoslovnog sjemeništa.

Na početku homilije mons. Uzinić kazao je kako se u Markovom evanđelju (Mk 1,21-28) sve događa brzo. „Vrlo je sadržajno, jezgrovito i s puno poruka koje se u različitim vremenima mogu različito čitati. Poruka koju je Evanđelist želio izreći kroz današnji ulomak jest kako je Isus govorio drugačije od drugih. Nije se pozivao na druge, citirao druge. Ističe se i njegova moć nad zlodusima kojima je zapovijedao odlučno i snažno. Isus je bio poseban, drugačiji od svih dosadašnjih proroka. On je Bog i njegove božanske osobine htjele su se naglasiti već na početku djelovanja“, kazao je.

Dodao je da su druga, buduća vremena, zahtijevala naglašavanje drugačijih poruka te je trebalo naglasiti ne samo da je Isus Krist Bog, nego da je i pravi čovjek. Obrazlažući evanđeoski ulomak, predslavitelj je rekao da je Isus veći od anđela, zapovijeda zlim anđelima i šalje jasnu poruku da je jači od njih. „Zbog toga se ne trebamo bojati zlih anđela jer je naš Bog, onaj koji ima autoritet i kojega je Bog uzdigao, jači od zlih anđela“, poručio je.

U kontekstu aktualnog trenutka nadbiskup Uzinić je, polazeći od evanđeoskog ulomka, kao osnovnu poruku izdvojio onu o važnosti čovjeka za sve  kršćane. „Mi koji vjerujemo u Isusa Krista koji je postao čovjek, moramo vidjeti i prepoznavati vrijednost svakog čovjeka od začeća do prirodne smrti. Onoga koji je bogat i onoga koji je siromašan. Onoga koji je dobar i onoga koji je zao.  Svaki čovjek za nas ima vrijednost jer Bog je u Isusu Kristu došao za svakog čovjeka. Pristupio svakom čovjeku. Za njega nema i ne smije biti isključenih. Upravo je to ono što nam u ovom našem vremenu u kojemu živimo ponovno može dati kao Crkvi i kršćanima – onaj autoritet kojega smo izgubili“, istaknuo je propovjednik.

U nastavku je upozorio na nedostatak autoriteta i kao razlog kazao da to nije zato što su poruke koje vjernici govore drugačije od onih povijesnih poruka o Isusu i njegovom evanđelju, nego jer je često ono što govore selektivno, neke isključuje, i nije popraćeno onim što žive.

„Ne može se, kada govorimo o dostojanstvu čovjeka i njegovoj zaštiti od začeća do prirodne smrti, imati na pameti prava nerođenih i prava onih koji su pri samoj smrti i za koje se u našem hospiciju brinemo, a ne voditi računa o recimo našim svećenicima koji su stari i potrebni naše skrbi i brige, kao i drugih u našem gradu za koje primjećujemo da su potrebni, a znademo često od njih okrenuti glavu, uključujući i druge kategorije osoba koje su također dio našeg poslanja i naše brige i u kojima, po Isusu koji se utjelovio u čovjeku, možemo i trebamo ponovo prepoznati Isusa koji je naš bližnji i traži da mu se učinimo bližnjima. Važno je ne biti selektivni, a čini mi se da smo mi kršćani u našoj retorici zaustavljeni previše samo na nekim temama“, upozorio je mons. Uzinić.

Rekao je da je u više navrata na isto upozorio i papa Franjo koji kaže da ima i toliko drugih tema koje su isto tako važne i u kojima je također prisutan čovjek u kojemu trebamo prepoznati Krista, a često ga ne prepoznajemo.

Kao primjer naveo je kategoriju zlostavljanih u Crkvi, rekavši da su u Crkvi stvorene kategorije od kojih su neke smatrane manje vrijednima od drugih te se zbog ugleda Crkve štitilo one koje se nije smjelo štititi, a nije se vodilo računa o onima koji su trebali zaštitu.

„U tom smislu ne smije se zanemariti ni rat koji se vodi. Ne može se dogoditi da se u ime Isusa Krista i zaštite kršćanskih vrijednosti opravdava rat. Isus ne može biti dio takve retorike i takva retorika devalvira svaki autoritet kojega imamo. Ona devalvira nas i naše poslanje i čini da nismo ni blizu Isusu Kristu i da su mu možda bliži oni koji ne znaju ništa o Isusu i koji možda s više autoriteta mogu nastupati u društvu i svijetu u vremenu u kojemu živimo“, naglasio je propovjednik.

S time je povezano da moramo biti autentični želimo li biti oni koji s autoritetom govore, poručio je podsjetivši na riječi sv. Pavla VI. da „trebamo biti svjedoci“, jer ovome svijetu danas ne trebaju učitelji, nego svjedoci. „Ako mu trebaju učitelji, trebaju mu kao svjedoci. Nastojte zapamtiti tu poruku koja je važna“, kazao je riječki nadbiskup.

Zaključujući je naglasio da posvećene osobe moraju na takav način propovijedati. „Kada nas netko vidi i čuje što govorimo, čuje da smo autentični. Nakon toga je moguće izgoniti zloduhe. Ući u situacije života ljudi koji su zarobljeni zlom i njegovom logikom. Mi smo poput Isusa i samo s autoritetom i snagom, ako smo autentični, možemo biti poslani krenuti u taj svijet. Ne trebamo svi biti egzorcisti i na takav način boriti se protiv zla. Protiv zla se trebamo boriti autentičnim životom usklađenim s Isusom, pretvarajući sebe ponajprije u čovjeka po Isusovoj mjeri i mjeri njegovog evanđelja kako bismo onda drugima mogli pomoći osloboditi se zla i pomoći im da budu autentični i takvi se nositi sa svim situacijama. To je zapravo borba protiv zla i način kako se počinje ostvarivati ono na što nas je Isus pozvao – obratiti se jer se približilo Kraljevstvo Božje i propovijedati evanđelje. Najprije se mi moramo obratiti kako bismo onda drugima mogli propovijedati evanđelje s autoritetom, a onda i izgoniti zloduhe“, zaključio je nadbiskup Uzinić.