Budi dio naše mreže
Izbornik

„Misa mladih“ u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA/TU)

Na „Misi mladih“ 24. veljače u Župi Gospe Brze Pomoći studentski kapelan u Slavonskom Brodu vlč. Robert Farkaš govorio je okupljenim mladim vjernicima o poslušnosti kao prvom prijatelju vjere.

Poslušnost nas prati cijeli život, kazao je vlč. Farkaš, i posvijestio razlike između poslušnosti prema čovjeku i prema Bogu.

„U ljudskoj je prirodi da stalno nekog mora slušati. Nitko to ne voli, želimo biti neovisni, opiremo se naredbama i zabranama. Poslušnost nas prati cijeli život, prema roditeljima, učiteljima, poslodavcima, pa i državi, čije odredbe, propise, pravila moramo poštivati i slušati. Valja nam prihvatiti poslušnost kao nezaobilazni dio života. Lakše je ipak kada nam netko objasni zašto bismo morali biti poslušni, inače, zapovijed doživljavamo ponižavajuće. Naredbodavno nitko ne voli. Vrijeđa nas, ponižava i ljuti kad netko od nas traži poslušnost a da nam nije objasnio zašto. Iznimke su krizne situacije, u vojsci i slično, u kojima nemamo izbora. U svakodnevici ipak volimo kad netko poštuje našu slobodu i pristupa nam prijateljski“, objasnio je.

Napomenuvši da Sveto pismo puno poslušnosti, posebice Stari zavjet, nastavio je govoriti o poslušnosti prema Bogu.

„Bog prema nama ne postupa kao tiranin, nego onako kako bi trebalo. Bog je vrhunski pedagog i pristupa nam uvijek s poštovanjem, uvažavanjem i ljubavlju, ne tražeći od nas poslušnost, a da nam nije objasnio posljedice iste. Nikada ne traži od nas slijepu poslušnost, nego slobodno izabranu poslušnost. A to se može samo ako znamo o čemu se radi“, rekao je vlč. Farkaš.

Naglasio je da je poslušnost drugi naziv za povjerenje i ljubavi prema Bogu, te da u tom smislu nema vjere bez poslušnosti. Dva su stupa, kazao je, na kojima počiva poslušnost jednog vjernika prema Bogu. „Prvi stup je obrazloženje, a drugi povjerenje u Božju dobrotu. ‚Ako me ljubite, poslušat ćete me…‘ kaže nam Isus. No, ne traži od nas slijepu poslušnost, nego obrazlaže zašto bismo ga trebali slušati. ‚Ako me poslušate, dat ću vam život vječni i uslišat ću vaše molitve.‘ Dakle, traži od nas svjesnu, a ne slijepu poslušnost.“

Govorio je i o poslušnosti prema Kristovoj Crkvi. „Kršćani itekako smiju razmišljati svojom glavom, nasuprot mišljenju mnogih ateista kako u Crkvi moramo bezuvjetno slušati svećenike. No, nije tako. Naša poslušnost je ona iz ljubavi, iz povjerenja prema Bogu. A upravo je ateistička ideologija ta koja je poslušnost prema Bogu zamijenila poslušnošću prema čovjeku. To je slijepa poslušnost“, objasnio je. Vjernike je pozvao na preispitivanje svoga odnosa prema Gospodinu i prepoznavanje vlastitih neposlušnosti.

„Korizma je idealna prilika da se ne bavimo samo hranom i pićem, nego da se pozabavimo kvalitetom svoga odnosa prema Bogu, jer o tome ovise i naši odnosi jednih prema drugima. Očito je da imamo pune ruke posla još raditi na sebi, potražiti svoju pustinju i preispitati svoj odnos prema Bogu, kojega slušamo samo onda kad nam to odgovara. Prepoznajmo svoje neposlušnosti prema Gospodinu i molimo za dar poslušnosti koja je tako silno važna, koja je mjerilo naše ljubavi i poštovanja prema Bogu i bratu čovjeku“, poručio je na kraju vlč. Farkaš.

Nakon euharistije uslijedilo je i klanjanje pred Presvetim uz molitve za dar poslušnosti i za sve druge blagoslovne krjeposti, zdravlje duše i tijela i uspjehe na poslu i na studiju. Pjevanje je cijele večeri predvodio zbor SKAC-a kluba Slavonski Brod. „Misa mladih“ održavat će se svake srijede u Katehetskom centru Župe Gospe Brze Pomoći u 20 sati, a naredne srijede, najavio je brodski studentski kapelan, razmatrat će se o poniznosti.