Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa na Dušni dan u katedrali Sv. Stošije: „Molitva za pokojne pruža nam prigodu obnoviti svoju vjeru u život vječni“

Zadar (IKA)

Na Dušni dan, spomen svih vjernih mrtvih, u subotu 2. studenoga, misno slavlje u katedrali Sv. Stošije u Zadru za sve vjerne mrtve te pokojne svećenike i nadbiskupe Zadarske nadbiskupije predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

„Na spomendan vjernih mrtvih, dragim pokojnicima izražavamo zahvalnost za dobro koje su učinili i očitovati onu živu vjeru koju je Job patnik davno napisao, a glasi: ‘Ja znam da moj Izbavitelj živi i posljednji će on nad zemljom ustati’“, rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je „pohod grobovima naših dragih pokojnika ujedno dobra prigoda razmišljati i o našem kraju života kad će i nas zasuti grumenom zemlje uz riječi ‘Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti’“. „U tom vidu i Pavao nas opominje da ‘ne budemo u neznanju i da ne živimo kao oni koji nade nemaju’. Puno je onih koji žive u neznanju glede naše budućnosti, pa od straha pred besmislom patnje i smrti pribjegavaju ‘glumačkoj skupini Halloweena’ s mitološkim maskama vještica, vampira i zombija koji s bundevama i zastrašivanjem tjeraju smrt iz svoga dvorišta. A ona nije u dvorištu, već u njima. Oni to ne shvaćaju i ne prihvaćaju, pa žive ‘bez nade i u neznanju’ kako kaže sv. Pavao“, upozorio je nadbiskup Puljić.

Rekao je „da nam nije moguće umanjiti ljudske brige i nevolje ni odstraniti bolesti koje nagrizaju zdravlje. Jedino što nam preostaje jest ponavljati Isusove riječi o blaženstvima koje su stoljećima davale snagu i hrabrost milijunima kršćana, bile kadre otirati suze i vraćati radost i nadu. Isusov govor na Gori blaženstava pun je dobrote, plemenitosti, pravde, milosrđa i ljubavi. Kad ih ljudi prihvate, onda su kadri biti braća i osjetiti da ih kao svoju djecu prati Božje oko na putu prema vječnoj domovini“.

Nadbiskup je potaknuo puk da „zahvali Kristu za dar sebe i onih koji njegovu žrtvu prinose“. Osobita molitvena nakana te mise bila je za pokojne svećenike i nadbiskupe „koji su vjerom i osobnim svjedočanstvom govorili o životu koji se i poslije smrti nastavlja, o euharistiji kojom su duše vjernika hranili, uskrsnuće Isusovo slavili i njegov slavni dolazak naviještali. Sjećajući se pokojnih nadbiskupa i svećenika, zahvaljujemo Bogu što ih je Gospodin ‘izabrao prije postanka svijeta i u ljubavi predodredio za sebe dobrohotnošću svoje volje’ (Ef 1, 3 – 5)“, rekao je nadbiskup. „Po Svetom redu oni su bili ovlašteni djelovati ‘u ime Krista, Glave i Pastira Crkve’, pa sebe njemu suobličavati. Sudbinski povezani s euharistijom oni su slavili čudesnu preobrazbu čovjeka, povijesti i svemira, a to je božanska pretvorba koja nadilazi vremena i prostore. Zato je oltar, na kojem se prinosi kalvarijska žrtva Isusove muke smrti i uskrsnuća, sveto mjesto koje se poštuje i cjeliva“, rekao je mons. Puljić.

Za oltarom Crkva moli da Bog primi Kristovu žrtvu, upućujemo naše nakane i osobito molimo za papu, biskupe i svećenike. „Jer, važno je imati svete pape, biskupe i svećenike, čestite, poštene i svete. Bez svećenika, biskupa i pape nema Crkve. A gdje nema svećenika, kršćani se osipaju i propadaju. Zato je važno moliti na tu nakanu. Tu se moli i za one ‘koji prinose žrtvu’ jer su naručili misu i odvojili nešto kako bi pridonijeli samom slavlju. Moli se uz to za sve koji su nazočni, kao i za kršćane diljem svijeta, posebice za one ‘koji traže Gospodina iskrena srca’. Na koncu, moli se za one koji su bili s nama i završili svoj ovozemni hod“, pojasnio je nadbiskup Puljić.

„Pokojni biskupi i svećenici za koje molimo, nagovještaj su novoga života i trajna opomena u ovom nemirnom i nesigurnom vremenu. Nema ovdje trajnog prebivališta. I naše će putovanje jednom završiti. Putujemo u kuću Očevu i ‘žurimo onima koji nas žele i čekaju’ (sveti Bernard). Zahvaljujemo im za njihov svijetli govor i svjedočanstvo. Molitva za njih pruža nam prigodu obnoviti svoju vjeru u život vječni i posvijestiti činjenicu da smo i mi prolaznici i putnici. U ozračju Dana svih vjernih mrtvih preporučimo Božjem milosrđu sve, a posebice naše biskupe, svećenike i Bogu posvećene osobe“, potaknuo je nadbiskup te uputio molitvu vjernoj odvjetnici Mariji i svetim zaštitnicima neka čuvaju i blagoslove sjemeništarce, bogoslove, svećenike i sve vjernike na ovozemaljskom hodu. „Zahvalni Bogu za dar vjere, milosti i euharistije molimo posebice za naše obitelji: neka ostanu vjerne Crkvi i njenim pastirima te urešene kršćanskim krepostima napreduju na zemlji dok ne prispiju u vječno spasenje“, poručio je mons. Puljić.

Nakon mise nadbiskup Puljić i koncelebranti izmolili su Odrješenje za pokojne u pokrajnjoj lađi katedrale nad grobnicom zadarskih nadbiskupa gdje se nalaze tijela pokojnih Mate Garkovića, Marijana Oblaka i Ivana Prenđe.

Službu Riječi na Gradskom groblju u Zadru nadbiskup Puljić predvodio je poslijepodne u petak 1. studenoga, kada se pomolio i kod grobnice zadarskih svećenika i središnjega križa.