Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa posvete krizme i blagoslov bolesničkog ulja u splitskoj katedrali

Split (IKA)

Na Veliki četvrtak, 18. travnja u prijepodnevnim satima splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je Misu posvete krizme i blagoslov bolesničkog ulja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.

Svečanost je započela ispred crkve Sv. Filipa Nerija odakle su se svećenici Splitsko-makarske nadbiskupije u procesiji za križem, predvođeni pjesmom bogoslova, uputili prema splitskoj prvostolnici gdje su slavili misu kojom su svečano proslavili svoj svećenički dan. Na dan ustanove euharistije, svećenici su obnovili svoja svećenička obećanja, a nadbiskup je posvetio ulje za sakramente krštenja, potvrde, bolesničkog pomazanja i sv. reda.

Pozdravivši ninskog naslovnog nadbiskupa i apostolskog nuncija mons. Martina Vidovića, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslava Vidovića, pastoralnog vikara mons. Nediljka Antu Ančića, sve nazočne svećenike, njih oko 140, kao i one koji su bili spriječeni doći, redovnike i redovnice, bogoslove, sjemeništarce te okupljeni vjernički puk, nadbiskup Barišić je izrazio radost zbog zajedništva i zahvalnost Bogu za veliki dar svećeništva. „Isus Krist, Veliki svećenik, danas nas želi podsjetiti na svoja dva velika dara, euharistiju i svećeništvo. Darovi su to Božje milosti, ne samo za svećenike, nego za cijelu Crkvu“, rekao je nadbiskup.

Osvrćući se na tekst iz Lukina evanđelja (Lk 4, 16-21), mons. Marin Barišić je na početku homilije istaknuo kako se „istom snagom Duga Svetoga kojom je Gospodin bio pomazan, rađaju generacije svećenika kroz povijest Crkve. Sve njih, pa tako i nas Gospodin poziva da budemo dionici njegova svećenstva, da naviještamo, ozdravljamo i oživljavamo“. Odgovarajući na pitanje kome trebamo biti zahvalni za dar svećenstva, nadbiskup je naglasio kako prva zahvalnost ide Bogu, ali i svima onima koji su bili vidljivi znakovi Božjega posredništva u našem životu. Pojasnio je kako svećenstvo nije privatni sakrament, nego ima i socijalnu dimenziju, jer je u naravi svakoga svećenika upućenost na brata čovjeka.

U nastavku homilije, mons. Barišić je podsjetio sve prisutne svećenike na važnost svjedočenja dara svećenstva. „Potrebno je živjeti dar svećenstva, kako bi drugima mogli biti poticaj i ohrabrenje. Ukoliko svojim životom njegujemo dar koji nam je Božjom milošću darovan, onda on postaje iskon novih darivanja“. Zaključujući homiliju, nadbiskup je povezao obnovu svećeničkih obećanja s obredom posvete svetih ulja, istaknuvši kako „svećenici trebaju biti oni koji pomazuju Božji narod služenjem i ljubavlju kroz sve poteškoće života“.

Na kraju misnog slavlja, nadbiskup je čestitao svim svećenicima njihov dan, osobito onima koji ove godine slave svoje svećeničke jubileje.