Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za Domovinu u trsatskom svetištu

Rijeka (IKA)

U povodu proslave Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u mnogim crkvama Riječke nadbiskupije u srijedu 5. kolovoza slavile su se mise za Domovinu i poginule i umrle hrvatske branitelje. Euharistijsko slavlje u trsatskom svetištu predvodio je gvardijan fra Bernard Barbarić. Suslavili su vojni kapelan Specijalnih snaga HV-a Delnice o. Mirko Vukoja i kapelan Policijske kapelanije sv. Vid (PU PG) vlč. Pavao Mokri.

“Grlo mi se stegne kada vidim policiju i vojsku u crkvi, jer vi predstavljate našu zemlju. Vi ste snaga ovog naroda”, rekao je na početku propovijedi trsatski gvardijan. Istaknuo je da ono što su hrvatski branitelji dali za vrijeme Domovinskog rata predstavlja duh hrvatskog naroda. Bez obzira na ono što se govori u školama, susjedstvu ili drugim mjestima, vi ste živjeli i činili ono što je sam Isus rekao: “Nema veće ljubavi od ove: da tko život svoj položi za prijatelje” (Iv 15, 13). U ratu smo bili ujedinjeni u molitvi. Iako današnja hladna vremena čine srca hladnima, nemojte to zajedništvo u molitvi zaboraviti i izgubiti. Bog je jedina Istina i ostanite vezani uz Njega, rekao je propovjednik.

Podsjetio je na prošlost u kojoj su Hrvati bili ponosan ratnički narod i činjenicu da smo imali Republiku prije Engleske i mnogih drugih zemalja. Ostanite ponosni na ovo što jesmo, makar nas ugnjetavali. Budite ponosni vjernici i Hrvati, poručio je fra Bernard okupljenim pripadnicima Specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkule”, članovima udrugâ proizišlih iz Domovinskog rata PGŽ, predstavnika Ministarstva hrvatskih branitelja, PU PG, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i ostalih koji su se okupili u trsatskom svetištu.

U nastavku je podsjetio na činjenicu da su Hrvati narod koji nikada nije prvi kretao u rat, niti se osvećivao. “Branili smo svoju zemlju. Branili smo Domovinu i hvala vam na svemu što ste učinili!” Sve je potaknuo da u teškim vremenima ne posustanu, nego budu ponosni što su Hrvati. Bog nam je dao Hrvatsku, a na nama je da je učinimo zemljom radosti u koju će se ljudi s radošću vraćati, zaključio je fra Bernard Barbarić.

Riječi zahvale i čestitku u povodu Dana vojne biskupije, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja na kraju je uputio vlč. Mokri, a nakon mise upriličen je ophod oko čudotvorne slike Majke Milosti.

Prije mise održan je program pod nazivom “Zajedno u ratu – zajedno u miru – 1995-2020.” U svim gradovima i općinama PGŽ položeno je cvijeće i svijeće za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, a na riječkom Korzu do 10. kolovoza može se pogledati izložba fotografija ratnih postrojbi u VRO “Oluja” pod nazivom: “25 godina poslije – ratnici Hrvatskog primorja i Gorskog kotara u Domovinskom ratu”.