Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za početak akademske godine slavljena na Vrhovcu

Zagreb (IKA)

Misa sa zazivom Duha Svetoga na početku akademske godine za studentice Doma sv. Josipa i Doma sv. Elizabete na Vrhovcu i studente Doma sv. Antuna na Svetom Duhu slavljena je u srijedu 18. listopada u kapeli samostana milosrdnih sestara Svetoga Križa na zagrebačkom Vrhovcu.

Euharistijsko slavlje predvodio je ravnatelj Doma sv. Antuna fra Vladimir Vidović, a suslavio je gvardijan Samostana Svetoga Duha i duhovnik studenata fra Josip Petonjić.

Na početku je fra Vladimir pozdravio sve okupljene sestre te studentice i studente, među kojima su bili i bogoslovi Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Tom ih je prilikom potaknuo da se otvore poticajima Duha Svetoga.

Budući da je misa slavljena na blagdan sv. Luke, predslavitelj je u propovijedi govorio o temama karakterističnim za Lukino evanđelje naglasivši da iz njih želi izvući poruke koje će studentima pomoći na njihovom životnom putu. Prvo je istaknuo milosrđe poručivši da nitko od drugih evanđelista nije opisao Isusa tako milosrdnoga kao što ga je opisao Luka.

„Budimo milosrdni jedni prema drugima. Budimo milosrdni prema samima sebi. Čovjek nekada zna biti najokrutniji prema samome sebi. Ta okrutnost i bol se očituje ne samo u fizičkoj boli, nego i u opterećenosti različitim životnim situacijama“, rekao je fra Vladimir.

Kao drugu poruku naveo je činjenicu da je Isus Krist došao na svijet za svakoga čovjeka. „To je poruka uključivosti. To je poruka gdje ćeš imati razumijevanja i gdje ćeš svima svjedočiti svoju pripadnost Bogu, gdje god se nađeš“, poručio je. Potaknuo je okupljene da se preispitaju koliko svjedoče tu pripadnost.

Treću poruku je predstavio kao ljubav prema siromasima, naizgled nevažnim, malim ljudima. „Koja je poruka za tvoj život? Da nema nebitnih, da nema nevažnih osoba u tvome životu. Svi smo mi tu s razlogom i svi smo mi na određeni način povezani i utječemo na živote drugih“, naglasio je propovjednik.

Potom je, kao četvrti naglasak, istaknuo da je Lukino evanđelje zaista radosna vijest. Pojasnio je da je ta radost životni stav koji proizlazi iz zbliženosti s Isusom Kristom. Također je posvijestio nazočnim studenticama i studentima da su ljubljena djeca Božja. „Iz toga proizlaze dva pravca. Imaš pravo biti ispunjen radošću jer si ljubljeno dijete Božje, a s druge strane, ta ‘titula’ nosi u sebi i određenu odgovornost da živiš u skladu s tim, da korigiraš svoj život s onim što dragi Bog traži od tebe“, poručio je fra Vladimir.

Za kraj je naglasio da je Isus molitelj u svim bitnim trenucima svoga života te onaj koji poučava kako moliti. „Započeli ste svoje akademsko obrazovanje, ali ne smijemo zaboraviti i duh molitve. To nas Luka uči u svome evanđelju. Kroz te ključne trenutke u Isusovom životu, kada je donosio životno važne odluke, Isus se povlači u osamu, gdje traži nadahnuće i razgovor sa svojim Ocem. Ondje dobiva i smjernice i utjehu“, rekao je.

Propovijed je zaključio poticajem studenticama i studentima da gaje molitvu kao osobni razgovor s Bogom.

Nakon popričesne molitve, okupljenima se obratila voditeljica Doma sv. Josipa i Doma sv. Elizabete s. Finka Tomas. Zahvalila je fra Vladimiru na predslavljenju euharistije, još jednom podsjetila na spomenute naglaske iz Lukina evanđelja te sve pozvala na druženje nakon misnog slavlja.