Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica: Četiri godine od povijesnog posjeta pape Franje Sjevernoj Makedoniji

Skoplje (IKA)

Povodom obljetnice pohoda pape Franje Sjevernoj Makedoniji, skopski biskup Kiro Stojanov slavio je u nedjelju 7. svibnja 2023. zahvalnu misu u katedrali Presvetog Srca Isusova u Skoplju.

U propovijedi, uz tumačenje Božje riječi, biskup Stojanov istaknuo je i značaj povijesnog pohoda pape Franje za Sjevernu Makedoniju, makedonske građane i Katoličku Crkvu u Makedoniji te odnos s drugim Crkvama i vjerskim zajednicama te dodao kako vjera i odanost vjernika Kristu i Kristovoj Crkvi pridonijeli su da Sveti Otac posjeti Makedoniju pod geslom „Ne boj se, stado malo“ i da ih učvrsti u vjeri predaka.

Papa Franjo posjetio je Sjevernu Makedoniju 7. svibnja 2019. i najprije se susreo s predsjednikom i premijerom države, s predstavnicima državnih vlasti, civilnog društva i diplomatskog zbora akreditiranog u Sjevernoj Makedoniji, a potom u Spomen kuću Svete Majke Terezije susreo se s vjerskim poglavarima navedenima u Ustavu Makedonije. Održan je susret s ranjivim osobama, a središnje slavlje održano je na skopskom Trgu Makedonija gdje je Sveti Otac služio misu. Zatim se susreo s mladima – susret je bio u duhu ekumenizma i međureligijskih odnosa – te se u skopskoj katedrali susreo s klerom Katoličke Crkve.